Ще правят ремонт на сградата на Музея на солта в Поморие, както и на прилежащата му солна инфраструктура


Ще правят ремонт на сградата на Музея на солта в Поморие, както и на прилежащата му солна инфраструктура
Снимки: museology.bg и Исторически музей - Поморие
26 Октомври 2022, Сряда


Към момента валовете на изпарителните басейни са частично разрушени, голяма част от дъските и коловете са изгнили

Автор: Дина Харизанова

Община Поморие е единственият център в България с музей на солта. В древния Анхиало морска сол се добива от древни времена. Според българските историци солниците са съществували още от преди основаването на града (около V век пр. Хр.).

В сегашния си вид музеят е открит през 2004 г. Той се намира на територията на старите солници в североизточната част на Поморие и се състои от основна сграда, стопански обслужващи постройки, навес и тоалетна.

Община Поморие обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на текущ ремонт на сградата на Музея на солта и прилежащата солна инфраструктура. Финансирането на строително-монтажните работи ще е по Мярка 4 „Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и  рибарство“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.



Към момента валовете на изпарителните басейни са частично разрушени, голяма част от дъските и коловете са изгнили. Около 30% от насипа е иззет от водата, а останалата част е с висока влажност, което показва наличие на филтрация на солен разтвор през фугите.

Шлюзовите за регулиране на потока солен разтвор са амортизирани и не изпълняват функцията си.

Техническото състояние на валовете на кристализаторите е аналогично с това на изпарителите - силно компрометирани. Технологичните канали са запълнени с наноси, което възпрепятства нормалното захранване на кристализаторите със солен разтвор, както и отвеждането от тях на матерната луга и дъждовните води.

Дъната на басейните кристализатори са с големи неравности и наноси по бреговете. Слоят „майка“,
който разделя кристализиралата сол от дъното на басейна е с нарушена цялост и загниващ. В резултат на увредените дъна, добитата сол е с мътен кристал и примеси от кал, пясък и планктон.

От извършените наблюдения може да се направи заключение, че в резултат на атмосферните условия, наводненията и дългия срок на експлоатация солодобивните съоръжения на музейните солници се нуждаят от ремонт. 

Според заключенията в Техническата спецификация към обществената поръчка, настоящето състояние на солниците не позволява пълноценното им функциониране и поставя под риск съхраняването им като място с висока историческа стойност, където се практикува и демонстрира древната анхиалска технология.

За да се запази автентичността на музейните солници ремонтът ще бъде изпълнен по традиционна технология.



Обновяването на валовете се препоръчва да се извършва ръчно, по изпитания и доказал с течение на годините своята ефективност метод – с дървени читове. За изработването им следва да се използва иглолистен дървен материал – чамови дъски, а за коловете – акациеви, дъбови подпори или от чамови греди.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 300 435 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на заявления за участие в откритата процедура е 21 ноември.

Музеят на солта е типичен музей in situ, представящ солопроизводството като основен поминък на населението в морския град.

Музейната експозиция представя развитието на древната технология за добив на сол.Тя включва богата колекция снимков материал от началото на ХХ век и копия на документи от периода XV – XIX век, които разказват за производството и търговията на сол по българските земи.

Включени са и оригинални инструменти, изролзвани от солопроизводителите в работата им - като дървени соларски колички, гребла и други.

В музейната сграда може да се гледат филми, посветени на солодобиването, както и да се видят „на живо“ всички технологични операции, да се разговаря със соларите за тънкостите на занаята, да се усети автентичната атмосфера на миналото.



Една от задачите на Музея на солта е да запази материалната и духовната култура, свързана със солопроизводството, да съхрани и предаде на следващите поколения знанията и уменията на дедите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки