Защо центърът на Босилеград бе заринат с обувки


Защо центърът на Босилеград бе заринат с обувки
Снимки: glaspress.rs
24 Октомври 2022, Понеделник
Автор: Десант

В Босилеград се проведе пърформанс „Кръстопът“. Посланията му бяха изпратени в месеца, когато се провежда и официалното преброяване на населението на Р. Сърбия.

В Босилеград петък обикновено е пазарен ден. По традиция на този ден години назад се събират много хора. От съседните села също идваха за да пазаруват и да свършат и некоя друга работа. В последните години хората доста намаляха и за това причините са комплексни, а и не са малко, за да ги анализираме сега.Повечето от жителите на Босилеград са наясно със ставащото, но изглежда са се примирили и като че ли са загубили всяка надежда за по-добро бъдеще.

Именно по този повод в петък, 21 октомври Сдружение „ГЛАС“ – Босилеград, съвместно с младежи от местната Гимназия подготвиха и реализираха пърформанса „Кръстопът“. В рамките на 30 минути на кръстовощето пред паметника на Васил Левски в центъра на Босилеград бяха подредени над 430 чифта обувки, които символично подсказаха за големия миграционен процес, който през последните години сериозно намали жителите на община Босилеград.

На тротоара пред паметника на Апостола на свободата бяха изписани повечето европейски градове, където в момента рабитят и живеят босилеградчани. Картината на централното босилеградско кръстовище, изпълнена с безброй обувки в тези няколко минути, говореше повече от всичко казано днес и през годините назад.

„Има четири посоки, но само една води в бащината къща“ - пише в обявата за събитието.

Песните „Бел кон“ и „Облаче ле бяло“ просълзиха повечето от присъстващите босилеградчани на пърформанса.

Източник: Глас прес


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки