Намериха изгубения звезден каталог на Хипарх


Намериха изгубения звезден каталог на Хипарх
24 Октомври 2022, Понеделник




Автор: Десант

Още от най-древни времена учените се опитват да изследват звездното небе. За една от най-древните му карти се смята звездният каталог, съставен от древногръцкия астроном Хипарх през 129 г. пр. Хр.

Досега, в продължение на две хилядолетия, този документ се считаше да изгубен. Той беше известен на специалистите само от работи, датирани в по-късни периоди. 
 
Западните медии съобщиха обаче, че той е намерен от сътрудници на Националния център за научни изследвания на Франция на територията на един от храмовете в Египет. Откъси от текста на Хипарх са се оказали скрити под християнски текстове, съхранявани в манастира „Св. Етакерина“ на Синайския полуостров.



Страниците съдържат Codex Climaci Rescriptus, колекция от сирийски текстове, написани през X или XI век. Но с помощта на съвременни технологии е установено, че това е палимпсест, пергамент, от който писар е изстъргал стария текст, за да може да се използва повторно.

Оцелелият пасаж, разшифрован от Гиземберг и колегата му Еманюел Зинг от Сорбоната, заема около една страница (виж заглавната снимка на статията). В него се посочват дължината и ширината в градуси на съзвездието Северна корона и са дадени координатите на звездите. Няколко доказателства, като се започне с начина, по който са изразени някои данни, сочат Хипарх като автор.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки