„Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ гостуват в Добрич


„Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ гостуват в Добрич
Снимки: Архив БТА
24 Октомври 2022, Понеделник


Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“

Автор: Десант

На 31 октомври от 16 ч. в Етнографски комплекс „Стария Добрич“ официално ще бъде открита изложбата „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“.

Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, в рамките на който се получени над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия.

Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница.

Идеята на организаторите от НЧ „Български искрици 2016“ и Регионален исторически музей в Добрич е пътуващата изложба да премине през всички  етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви.

Досега колекцията с отличените шевици успешно е гостувала във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки