Врабчетата, лястовиците и чучулигите у нас намаляват


Врабчетата, лястовиците и чучулигите у нас намаляват
Снимка: Станислав Димитров
19 Октомври 2022, Сряда


Фазаните и гривяците стават повече

Автор: Десант

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват с най-бързи темпове от всички останали видове – с 37% от 2005 г. досега. Това показват резултатите от мониторинга на широкоразпространените видове птици (МОВП), проведен за 19-а поредна година и организиран от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Анализът се базира на 245 места в цялата страна, които са броени поне 3 години в периода 2005-2022 г. През 2022 г. са отчетени най-високият брой места за броене (т.нар. квадрати) за последните 9 години: 122.

В резултат на мониторинга през 2022 г. е оценено състоянието на 80 вида птици, като 26% от тях намаляват – със 7% повече в сравнение с 2021 г. (19%). Нарастващите са 19%, а тези със стабилни тенденции – 18%.

Сред най-силно намаляващите видове са селска и градска лястовица, дебелоклюна чучулига, пъдпъдък, домашно врабче. Сред най-уязвимите са насекомоядните видове птици, които намаляват с по-бързи темпове от зърноядните.

Сред основните причини за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди.

Видовете с най-голямо увеличение са гривяк, фазан и голямо белогушо коприварче.

Мониторингът на обикновените видове птици е дейност, която започва да се извършва в България през 2004 г. и ни дава информация, освен за състоянието на определени видове, и за състоянието на природата и процесите, които протичат в нея. Преброяването на птиците е инициатива, която се провежда в цяла Европа.

България е страната с най-добре представената схема за мониторинг на Балканския полуостров, с най-голям брой квадрати за изследване и най-дългосрочно и системно функционираща инициатива.

Наблюденията от нашата страна служат и за множество проучвания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания в цяла Европа.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки