В Русе ще се проведе поредното издание на Панаир на музейните изложби, ще се раздадат и традиционните награди


В Русе ще се проведе поредното издание на Панаир на музейните изложби, ще се раздадат и традиционните награди
17 Октомври 2022, Понеделник


Събитието може да бъде проследено онлайн в YouTube канала на русенския музей

Автор: Десант

На 20 и 21 октомври в Театрален комплекс „Доходно здание“ в Русе ще се проведе поредното издание на Панаир на музейните изложби. Най-големият форум за музеи у нас събира на едно място директори, пиари, куратори и специалисти, работещи в сферата на музейните институции, наследствата, мобилността на колекциите и културните сътрудничества от България и чужбина.

Организатори на форума са Министерство на културата и Регионален исторически музей - Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО - София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение "Български музеи" и др.

Лекторите на събитието ще представят използването на инструменти за управление на музейни политики – програми за обучения за специалисти по културно наследство, история, градски пейзажи, комуникации и партньорства.

Теоретични постановки ще направят проф. д. ф. Иван Кабаков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, д-р Панче Велков от Музея на Скопие, Република Северна Македония, д-р Корнел Илие от Националния исторически музей в Букурещ, Румъния, д-р Тодор Петев - Фондация „Моят музей“.

В Панаира на музейните изложби ще се включи Сандро Дебоно от Малта, който ще говори за потребност и П-фактор като възможности за бъдещото развитие на музеите в пост-пандемични условия.

В рамките на събитието ще бъдат представени пътуващи експозиции на български музеи, създадени през последните две години.

Ще се раздадат и традиционните награди за проект на самостоятелна или съвместна мобилна изложба – конкурс, иницииран от Министерство на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Във всяка от категориите има награда за институция и за автор на концепция. Отличията са  почетен диплом и парична сума.

Панаирът на музейните изложби ще бъде стриймван онлайн и ще може да се гледа в реално време на YouTube канала на русенския музей.

Панаир на музейните изложби е най-големият музеен форум в България с фокус върху изграждането на модерен репертоар и културна политика в музеите. Форматът си поставя за цел споделяне на добри музейни практики в експозиционната дейност и представяне на готов продукт – временни експозиции.

Събитието работи в посока на поддържане на устойчив интерес към мобилността на колекциите като начин за обмен на идеи, знания, опит, съдейства за подобряване на процесите по съхраняване и популяризиране на наследството като едновременно с това инициира дискусии за управлението на музейните колекции, стратегиите за представяне на българското наследство в чужбина, възможностите за внос и износ на културни ценности.

Работните панели в рамките на събитието са своеобразна платформа за дебати, свързани със съвременните аспекти на развитието на музеологията - интерпретация на наследството, конструиране на музейно повествование, предмети и истории, съучастие на публиките, активно включване и пълноценно преживяване, оживяване на експозиционните пространства, създаване на виртуални и добавени реалности, сътрудничество с различни жанрове на изкуството.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки