Първият почетен гражданин на Казанлък е и един от „кръстниците“ на новоизграденото село Павел баня


Първият почетен гражданин на Казанлък е и един от „кръстниците“ на новоизграденото село Павел баня
17 Октомври 2022, Понеделник


Майор Павел Попов е командир на Петата опълченска дружина, понесла най-много загуби в боевете при Шипка-Шейново

Автор: Диана Славчева

На 25 май 1879 г. в калпакчийското училище на Казанлък по своя инициатива се събират членовете на местния градски съвет, а също и граждани, представляващи различните съсловия. С протокол № 60 те единодушно решават за първи почетен гражданин на Града на розите да бъде обявен майор Павел Николаев Попов заради неговите изключителни заслуги за освобождението на България от турско робство и изграждането на новия живот в освободения Казанлък.

Както припомня дописка във в. „Искра“ от 1937 г., така те изказват благодарността и признателността си към този „инструктор, администратор, учител и възпитател по обучение българската млада войска и милиция и основаванието на Казанлъшко гимнастическо и стрелческо д-во „Орел“, упътване на населението към управление и въобще благодетелността му и големите му старания и грижи за задружаване, солидарност и сговорност за повдигане духът на гражданите за защита на Отечеството“

Кой е майор Попов. Когато в Кишинев се сформира Българското опълчение, за командир на Петата опълченска дружина е назначен подполк. К. Н. Нищенко. Но след раняването му в боя при Стара Загора, мястото му заема майор Павел Н. Попов.

С „Приказ по Българската земска войска“, както се преименува Българското опълчение, Пета опълченска дружина, понесла най-много загуби в боевете при Шипка-Шейново, получава името 23-та Казанлъшка дружина, като командирът й остава същия.

Майор Попов, предвождал храбрите български опълченци в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново, вече в свободна България остава до май 1879 г. в Казанлък, където взима дейно учасние за възстановяването на сериозно пострадалия от бедствията на войната град. Неговата първа грижа е обучението, възпитанието и военната подготовка на новосформираните казанлъшки подразделение на младата българска армия и милиция.

По негово нареждане с цел противопоставяне на несправедливите каузи на Берлинския договор, от складовете за оръжие на казанлъшкото население се раздадени хиляди пушки и патрони. 

Той оказва значителна помощ и при изграждането на новото административно управление на Казанлък.

Както бе споменато в старата дописка, с неговата личност се свързва и с основаването на  гимнастическо дружество „Орел“, в което преминават военна подготовка над 5000 гимнастици от града и околията.

 След сключването на Сан-Стефанския мирен договор жителите на Турия се завърнали в родното си място и се заели с  възстановяването на изпепеленото село. Една голяма част от тях решили обаче да се заселят в опразненото турско село Лъджа кьой (Село Баня), намиращо се в близост до лековити минерални извори. Бидейки комендант на Казанлък, майор Павел Попов им оказва огромно съдействие и подкрепа в това начинание.

Нарекли новото село Павел баня – на св. апостол Павел, както и на княз Павел Александрович – най-малкия син от първата съпруга на руския цар Александър II. Малко известно е, че то е кръстено и на майор Павел Попов, в знак на  благодарност за неоценимата му помощ за създаване на населеното място.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки