Отвори врати най-новата атракция на туристическия комплекс "Акве калиде" край Бургас


Отвори врати най-новата атракция на туристическия комплекс "Акве калиде" край Бургас
10 Октомври 2022, Понеделник


Центърът е част от големия проект на община Бургас „Силата на водата“, който е финансиран по оперативна програма Околна среда

Автор: Десант

Отвори врати най-новото бижу на туристическия комплекс Акве калиде край Бургас. Демонстрационният център се състои от две функционални части. Едната показва типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. Тя включва още семеен кът с детски басейн, парна баня и сауна. В другата е подредена експозиция, която съдържа артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани.

„Искам да благодаря на, светла ѝ памет, Цоня Дражева, защото тя беше първият виновник да започнем тези разкопки. След като Министерството на културата забрани на Община Бургас функционирането на старата баня и постройките около нея в тази територия, се заехме с тежката задача да започнем мащабни археологически разкопки с цел разкриване на всички културни пластове.
Това е едно от малкото места в България, където имаме щастието да видим шест културни пласта, като започнем от праисторическите времена, Тракия, Рим, Византия, Османската империя и нашето съвремие. Благодаря на Националния исторически музей, на Българската академия на науките, на директора на Регионалния исторически музей д-р Милен Николов и ръководителя на разкопките доц. д.и.н. Димчо Момчилов за това, че се съгласиха всички артефакти, които са открити при археологическите разкопки, да се експонират в този музей.“, каза при откриването на демонстрационния център кметът Димитър Николов.

От 2008 г. досега Община Бургас е финансирала с над 1 милион лева в археологическите проучвания на минералните бани, а преди няколко дни е направена договорка за провеждането на нови изследователски дейности.

„Община Бургас ще продължи да финансира и през 2023 година разкопките в най-интересната част от обекта, която е била същинската баня. До момента тя не е проучвана, тъй като на мястото има инфраструктурно оборудване, касаещо ползването на минералната вода“, допълни Димитър Николов.

“Искам да акцентирам, че това е един модел, който работи успешно в община Бургас – развитие на културния туризъм като целогодишен. Защото само двата туризма - културният и планинският, могат да бъдат целогодишни. За съжаление, виждате в страната какво е положението, особено през последните години. Не се прави консервация, реставрация и експониране на културно наследство. Това трябва да се каже най-накрая и да се знае. Общините го правят, община Бургас може би най-добре и това се вижда като резултат – с построяването на новия демонстрационен център на Акве калиде. Това е бъдещето“, каза директорът на РИМ Бургас д-р Милен Николов. 

Новата придобивка дава възможност Бургас да се превърне в туристическа дестинация и извън летните месеци. Центърът е част от големия проект на община Бургас „Силата на водата“, който е финансиран по оперативна програма Околна среда. Общата му стойност е 10 милиона лева. Само за Акве калиде усвоените средства са близо 2 милиона лева.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки