Превръщат бивша гранична застава в туристически посетителски център


Превръщат бивша гранична застава в туристически посетителски център
10 Октомври 2022, Понеделник


Тя се намира край генералтошевското село Йовково до границата с Румъния и до нея се е намирала бащината къща на Йордан Йовков

Автор: Дина Харизанова

Бившата гранична застава край генералтошевското село Йовково ще се превърне в туристически посетителски център. Проектът има за цел развитието на културно-историческото наследство и туризма в Добруджа чрез разработването на нови туристически маршрути в община Генерал Тошево.

С ремонта на бившата гранична застава акцентът ще се постави и върху времето, в което Йордан Йовков е бил военен кореспондент в пограничния район. Тъкмо до заставата се е намирала и бащината къща на писателя. Днес на мястото й е поставен голям паметен знак „морена“.

От Община Генерал Тошево обявиха обществена поръчка за изграждането и реконструкцията на инфраструктурата на обекта, на стойност 419 277,24 лв. без ДДС.

Бившата застава в с.Йовково е обект с важно местоположение спрямо граничната зона, в която попада – входът й е бил стария входен портал на границата с Румъния.

Идеята по реализация на инвестиционния проект е насочена в две направления: едното е към реконструирането на съществуващата сградата отвън, и нейното преустройство и ремонт вътре, с цел запазването и, и смяната и на предназначение в посетителски център за отдих и туризъм. Другото  направление е насочено към създаване на достъпна околна среда, чрез ремонт и обновяване на принадлежащия терен, която ще допринесе за повечето възможности за посетителите

Съществуващата сграда е масивна, едноетажна, със застроена площ от 262 кв. м. В средната си част тя е разделена посредством коридори на две линии с помещения. По цялата югозападна фасада с изключение на входното предверие (в средната и част) и стаята за почивка (в югозападната и част), са поместени спални помещения. По североизточната фасада са поместени санитарни помещения, кухня и столова.

В момента по постройката личат пукнатини на бетоновата плоча при входа – пропадания с големи фуги между отделните цепнатини. Има пукнатини и по стените и зони със силно износен краен слой мазилка. Силно износена и компрометирана е покривна конструкция – с начупени и износени керемиди. Тухлените комини са деформирани и с липсващи по тях части.

Прогнила и излющена е дървената двукатна дограма с на много места има липсващи стъкла на прозорците. На места липсват челните дъски, а улуците и водосточните тръби са корозирали и изкривени.

Занемарено е състоянието и на сградата отвътре. В лошо състояние е и останалия терен  – бетоновата ограда е обрушена, асфалтовата настилка е нарушена, навсякъде има прорастнала и деформирана храстовидна растителност. Липсва парково осветление, както и градинско обзавеждане – пейки, беседки, кошчета за боклук.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки