Преди години на 4 октомври се отбелязвал Ден на пострадалите от войната


Преди години на 4 октомври се отбелязвал Ден на пострадалите от войната
Снимката е илюстративна
05 Октомври 2022, Сряда


С днешна дата той не се чества у нас

Автор: Десант

Вече почти всеки ден се отбелязва някакъв празник – било то световен ден на нещо си, европейски ден на друго или честване на наше си събитие. в тази ставаща все по-богата празнична палитра неизвестно по кое време се е изгубил едни празник, който дълги години се е тачил у нас.

Това е Денят на пострадалите от войните, който в миналото се е чествал на 4/17 октомври. 

За него се говори в кратка дописка в бр. 315 на в. „Казанлъшка искра“ от 1937 г.  „На този сен българският народ ще си припомни за онези нейни свидни синове, които във войните дадоха в саможертва живота си за обединението на българското племе. Ще си припомним за нерадостния живот на живите пострадали от войните“ - се отбелязва в бележката. 

От пожълнелите страници на старата газета отпреди 85 години става ясно, че Дружество „Инвалид“ ще отпразнува в Казанлък скромно празника, като кани гражданите и всички родолюбиви и културно-просветни организации да присъстват на панихида за загиналите и при полагането навенци пред паметника на „обазсмъртените“ във войните казанлъчани.

В архивите откриваме информация, че в средата на 30-те години на ХХ век Денят на пострадалите от войните се е отпразнувал най-тържествено и в столицата. По този случай повече от 2000 инвалиди, сираци и вдовици са манифестирали до площада край храм „Св. Александър Невски“, където са се отслужили панихида и молебен. На тържеството са присъствали външният министър Христо Калфов, министъра на войната генерал Иван Вълков, генерал Вазов - вече в запаса, както и други официални лица.

В манифестацията се включили и инвалиди с колички.

В наше време на 29 март се отбеляза Ден на военноинвалидите, а на 11 април – Международен ден на пострадалите от фашизма и войната, но не и някогашния 4/17 октомври.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки