Операта в Бургас припомня „Златните песни от „Златният Орфей“


Операта в Бургас припомня „Златните песни от „Златният Орфей“
05 Октомври 2022, Сряда


Вечните хитове ще бъдат изпълнени от любимците на публиката Орлин Горанов и Маргарита Хранова

Автор: Десант

Нов проект на Държавна опера – Бургас припомня „Златните песни от „Златният Орфей“. Фестивалът, провеждан някога в курортен комплекс „Слънчев бряг“ заема своето достойно място в съкровищницата на съвременната българска музика.

Незабравимите вечни хитове, вълнували меломаните преди десетилетия, ще прозвучат и на 7 октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера. Те ще бъдат изпълнени от любимците на публиката Орлин Горанов и Маргарита Хранова. Тази вечер те ще са солисти на оркестъра на Държавна опера – Бургас.

Вълнуващият концерт-спектакъл ще бъде под палката на маестро Левон Манукян, който е автор и на оркестрациите на известните песни. Идеята, оригиналният сценарий и мултимедията, която е като добавъчен визуално-емоционален елемент към концерта, са дело на Юлия Манукян.


Левон Манукян

По време на летния сезон на Държавна опера – Бургас бе премиерата на друг успешен проект на тандема Левон и Юлия Манукян – „Мориконе – киното в ноти“, който бе представен с голям успех в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ и в турне в редица български градове.

Друг техен проект, радващ се на дълъг сценичен живот по родните сцени, в който прекрасните изпълнители Орлин Горанов и Маргарита Хранова пеят известни песни от български филми, е „Обичам българската музика“. 

Очаква се новият музикално-театрален проект, както го определя самият маестро Левон Манукян, да се превърне отново в хит, който ще намери своето достойно място на българската сцена. 

Ето и някои от песните, които ще прозвучат на 7 октомври в залата на Операта в морския град: „Заклинание“, „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Надежда“, „Джулия“, „Се ла ви“, „Нека да е лято“, „Закъснели срещи“, „Една българска роза“,  „Хора и улици“, „Бяла тишина“ и др.Международният фестивал за поп музика „Златният Орфей“ е провеждан в периода 1965 – 1999 г., и е сред най-популярните и реномирани фестивали за популярна музика в Европа. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF).

Той спомага изключително много за популяризирането на българската поп песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители участниците изпълняват по две песни, като едната задължително е от български автор.

За голямата популярност на „Златният Орфей“ в страната спомагат редица фактори: неговото провеждане се излъчва директно по Националната телевизия и се превръща в празник на популярната музика; организаторите полагат максимални усилия за визуалното въздействие чрез модерен дизайн на сцената и залата.

В него са канени и взимат участие под формата на самостоятелни рецитали редица международно известни имена от жанра; изпълненията са на живо, със забележителното участие на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян и на култовия оркестър „Балкантон“ под диригентството на Димитър Ганев.

Беквокал са използвани най-популярните в България вокални групи: „До-ре-ми-фа“, „Студио В“, „Тоника“, „Тоника СВ“, „Трик“ и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки