България напредва с дигиталната конкурентноспособност


България напредва с дигиталната конкурентноспособност
05 Октомври 2022, Сряда


Страната ни се изкачи с 4 позиции в Световната класация на Швейцарския институт IMD за 2022 г.

Автор: Десант

България се изкачва с 4 позиции в Световната класация за дигитална конкурентноспособност за 2022г. на Швейцарския институт IMD.

За втора поредна година Българската търговско-промишлена палата е официален партньор на Института за развитие на мениджмънта (IMD) - Швейцария в проучването за Световната дигитална конкурентоспособност.

Дигиталната класация е показател за нивото на развитие на цифровите технологии и степента, до която тяхното прилагане оказва влияние върху бизнес практиките, административното управление и функционирането на гражданското общество в страните-обект на проучването.

Тазгодишните резултати показват подобрение в класирането на България, която се изкачва до 48-мо място от 63 страни, в сравнение с изминалата година, когато страната е била на 52-ро място от 64 държави.

При България се наблюдава умерен ръст в показателите по два от основните критерии, а именно знанията и бъдещата готовност, а бизнес гъвкавостта, IT интеграцията и нагласите към приспособяване демонстрират най-положителните тенденции.

Като най-силни страни на България в областта на дигиталната конкурентоспособност са посочени следните области: концентрацията на жени в изследователския сектор (11/63), предоставени високотехнологични патенти (13/63), липсата на страх у предприемачите от провал (06/63) и защитата на личните данни от закона (20/63).

За първи път от пет години насам класацията е оглавена от Дания, която измества четирикратния първенец в сферата на дигиталната трансформация - САЩ. Добрият резултат на Дания до голяма степен се дължи на нейното изключително представяне в бъдещата готовност, определена от Центъра за световна конкурентоспособност като: „нивото на готовност на страната да използва цифровата трансформация“.

Дания се представя най-силно в бизнес гъвкавостта (1/63) и ИТ интеграцията (1/63), като също достига 5-то място в своите адаптивни нагласи. САЩ остават на второ място, следвани от Швеция и Сингапур.

Методологията на Световната класация за дигитална конкурентноспособност включва наблюдение и сравнение по три основни фактора: знание, технологии и бъдеща готовност, разделени на общо 52 критерия, позволяващи да бъде оценен всеки един аспект на процеса по откриване, разбиране, внедряване и развитие на цифровите технологии в страните-участнички в класацията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки