Австралийски учени предсказват появата на нов суперконтинент


Австралийски учени предсказват появата на нов суперконтинент
Илюстрация: academic.oup.com
04 Октомври 2022, Вторник


Вижте кога ще се случи това

Автор: Десант

Австралийски учени от Университета в Сидни прогнозират, че след 200-300 милиона години на територията на Тихи океан ще се появи нов суперконтинент, който ще бъде наречен Амазия. За това информира статия в сп. National Science Review.

Според изследователите, континентите на Земята неведнъж са се сблъсквали един с друг, сформирайки така наречения суперконтинентален цикъл. Според тяхната прогноза появата на следващия суперконтинент ще стане слеб сблъсък между Америка и Азия, в резултат на което ще изчезне Тихи океан. 

Учените припомнят, че суперконтинентите се образуват или след инверсия, или след екстраверсия. В първият случай се „закриват“ вътрешните океани, образували се в периода на разпадането на съществуващите суперконтиненти, а във втория - се „закрива“ външен суперокеан.

Тихият океан по-рано е бил част от суперокеана Пантлас, някога мил бреговете на Пангея. Към момента той ежегодно се смалява с по няколко сантиметра. 

В статията се отбелязва, че образуването на следващия суперконтинент ще стане члез екстраверсия, а като следствие от появата му ще настъпят значителни климатични промени.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки