Ще ремонтират забележителната астрономическа кула в градината зад Централния военен клуб в София


Ще ремонтират забележителната астрономическа кула в градината зад Централния военен клуб в София
04 Октомври 2022, Вторник


Тя е построена през 1920 г. от Географския институт при Министерство на войната

Автор: Дина Харизанова

Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” обави обществена поръчка за извършване на вътрешни и външни ремонтни дейности по астрономическа кула, представляваща недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“.

Кулата е построена през 1920 г. от Географския институт при Министерство на войната и се намира в градината зад Централния военен клуб в София. Тя е със застроена площ от 20 кв. метра, масивна конструкция за един етаж с височина от двадесет метра.



Вътрешните ремонтни дейности ще включват частична шпакловка по компрометирани участъци; боядисване на стени и тавани; ремонт на електрическа инсталация, подмяна на ключове, контакти и осветителни тела; ремонт на купола и пускане на механизма, осигуряващ въртенето му.

Ще бъде подменена входната врата. Предстои изкърпване на външна мазилка и полагане на силиконова мазилка върху армираща мрежа; изграждане на ново стълбище и монтаж на LED фасадни лентови осветители.

Предвидените за изпълнение текущи ремонтни дейности няма да засегнат археологическия слой (не се предвиждат изкопни работи). Разписаните дейности по текущия ремонт няма да променят вида на сградата, нито да подменят материалите, с които е изпълнена, а само ще подобрят нейния вид, компрометиран от ерозионни и корозионни процеси.

По време на текущия ремонт ще се влагат само материали и ще се полагат цветове идентични на съществуващите.

Прогнозната стойност на дейностите, които ще се извършат, е 82 470,83 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на заявления за участие в публичното състезание е 25 октомври.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки