Бей засадил преди два века кестени в Казанлък


Бей засадил преди два века кестени в Казанлък
Из Казанлък около 1925 г.
03 Октомври 2022, Понеделник


Вижте интересното предание как станало това

Автор: Десант

Интересно предания за това как са насадени повечето стари кестени в Казанлък се открива в бр. 78 на някогашния вестник „Казанлъшка искра“ отпреди 95 години.

Кратка дописка припомня старо предание, според което преди повече от два века в града живял някой си бей - баща на покойния (текстът е писан през 1927 г., б.р.) мюфтия Ирфан ефенди (очевидно известна личност в Казанлъшкия край преди близо 100 години, б.р.). 

Та той имал голям двор и в него „засял кестенови зърна“. Когато те израстнали и достигнали 4-годишна възраст, беят взел един работник, с когото натоварили на едно магаре „кестеновите издънки“ и тръгнали от къща на къща в турската махала. 

„Чукал и влизал в дворовете и посадил негде по едно, негде по две, а негде и по три кестенови дръвчета“ - уточнява безименният дописник на старата газета. И обобщава: „Ето какво е творила, твори и ще твори частната инициатива“.

Дали кестените са били диви (конски демек), или питомни - пожълтелите страници мълчат. Но нищо чудно да са били от ядливите. През 2020 г. например за конкурса „Дърво с корен“ бе номивиран 170-180-годишен кестен, пуснал корените си вече близо 2 века в двора на казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“.

Баш той едва ли е посаден от бея, но е факт, че в Казанлък ядливи кестени, известни и като „сладки“ има.

Миналата година пък със заповед на екоминистъра пък бе обявен за защитено вековно дърво Сastanea sativa (пак ставащ за ядене), който се намира в двора на храм „Свети великомъченик Георги“ в близкото до Казанлък село Енина. Това дърво е на 185 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки