Няма данни за неправилно стопанисване на насажденията от зимен дъб в горите в района на с. Каравелово


Няма данни за неправилно стопанисване на насажденията от зимен дъб в горите в района на с. Каравелово
Снимки: ИАГ
03 Октомври 2022, Понеделник


И трите насаждения, в които е провеждана т.нар. санитарна сеч, са в много лошо здравословно състояние

Автор: Десант

Експертна група от Института за гората при БАН е извършила обследване на три насаждения от зимен дъб в района на с. Каравелово в Средна гора, засегнати от проливните дъждове в средата на септември 2022 г. В лабораторни условия е направен микробиологичен анализ, на база на който е изготвено независимо становище до Изпълнителна агенция по горите с констатации и препоръки.

Учените от БАН са констатирали, че и трите насаждения, в които е провеждана т.нар. санитарна сеч, са в много лошо здравословно състояние. Всички дървета имат суховършия, които засягат от 20 до 80% от короните, а средното обезлистване е повече от 60%.

Установени са повреди от Armillaria mellea, Ophiostota quercus, Аgrilus biguttatus, Phellinus igniarius, Agrilus biguttatus и др. Становището на учените е, че развитието на гъбни патогени и нападения от насекомни вредители по стъблата и клоните изисква задължително провеждане на санитарни и възобновителни сечи и в трите насаждения.



Според техните наблюдения не са разкрити никакви индикации за неправилно стопанисване на обследваните горски насаждения. Влошаването на здравословното състояние е започнало преди не по-малко от 10-20 години, което показва, че предвидените санитарни мероприятия са навременни и адекватни.

В района на обследването не са забелязани каквито и да е лесовъдски нарушения в горите. Учените подчертават, че в горната част на водосбора, на стръмни терени, под влияние на проливните дъждове са възникнали множество свлачища. Най-силни повреди са наблюдавани не в младите и възобновени горски участъци, а в най-склопените, пълнодървесни, с най-висок запас и липса на ползване гори.



В тях под въздействие на тежестта на дървостоя, при наличието на обилна водна възглавница над основната скала, е отключен свлачищен процес с огромно количество изкоренени дървета, който дава начало на катастрофалното наводнение в долната част на водосбора и района на бедствието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки