Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Билла“ и „Кауфланд“ за нелоялна конкуренция с олиото


Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Билла“ и „Кауфланд“ за нелоялна конкуренция с олиото
Снимка: Архив Флагман
30 Септември 2022, Петък


Причината е липса или недостатъчни наличности от продукта при провеждане на промоция през март 2022 г.

Автор: Десант

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Билла България“ ЕООД в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 250 089 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от Комисията, се установи, че по време на провеждане от „Билла България“ ЕООД на промоционална активност със слънчогледово олио „Реоли“ и високоолеиново олио „Папас“, няма налични количества от съответните промоционални продукти в определени обекти.

Комисията приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара.

По същия член и със същата санкция в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на за 2022 г.  Комисията глоби и „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД (при него обаче сумата е 565 052 лв.)

В проучването по преписката е установено, че по време на провеждане от „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД на промоционална активност със слънчогледово олио „Плиска“, няма налични количества от промоционалните продукти в определени обекти. 

От „Билла“ обявиха, че ще обжалват решението на КЗК. От там обясняват в писмо до медиите, че не са увеличили цената на слънчогледовото олио, а са предложили продукта на цената, договорена с производителите няколко седмици преди самата промоция.

„Доставените количества многократно надхвърляха обичайното търсене. Въпреки това, заради широко тиражираните от медиите опасения, че военният конфликт в Украйна ще доведе до дефицит на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със стоки от първа необходимост. В резултат, продажбите на олио достигнаха рекордни нива и планираните за промоцията количества рязко намаляха“ - обясняват от дружеството.

И уточняват също, че отделен фактор е и невъзможността да бъде осигурена нова доставка в кратък срок, тъй като капацитетът на производителите на олио трябва да се ангажира поне 1-2 месеца предварително.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки