Предлагат за орден отец Чъкърък от българската църква в Одрин


Предлагат за орден отец Чъкърък от българската църква в Одрин
28 Септември 2022, Сряда


Под неговото ръководство през 2004 г. успешно са извършени реставрацията и ремонтът на храма 

Автор: Десант

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от СУ „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 година и от 2003 служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Отец Александър и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък през 2004 г. успешно завършват реставрацията и ремонтът на църквата.

Родолюбивият свещеник работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. св. Константин и Елена“.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма „Св. Георги“ е открит филиал на Народното читалище „Просвета - 1870“ - Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки