Рекорден интерес към фотографския конкурс на National geographic


Рекорден интерес към фотографския конкурс на National geographic
28 Септември 2022, Сряда


5577 снимки на професионалисти и любители на фотографията се конкурираха за призовите места в „Истории в обектива“

Автор: Десант

5577 снимки на професионалисти и любители на фотографията се конкурираха за призовите места в конкурса на „Нешънъл джиографик“ „Истории в обектива“, организиран в партньорство от телевизионния канал National Geographic, списание National Geographic и поредицата на InGlobo „Ловци на истории“. 

Четиримата забележителни членове на журито в националния конкурс на National Geographic – Вера Гоцева – Ломовера (ментор фотограф), Димитър Караниколов (пътуващ фотограф), Стоян Ненов (фото репортер), както и специалният гост на събитието Хайме Рохо  (wild life photographer) преведоха стотиците гости на награждаването на победителите през различни преживявания, техники и процеси на снимане и споделиха какво се крие зад някои от най-въздействащите им кадри. 



Публиката имаше възможност да научи от тях кои са избраните за победители сред 5577-те снимки, подадени в категориите – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „От високо“. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic. 

Големият победител в конкурса е Цветелин Илиев, със снимката „Планинари“ от посрещането на есенния изгрев от заслон Кончето в Пирин. 

„Никога не бях печелил награда от фотоконкурс. Видях обявената възможност от National geographic. Харесвам работата им и реших да пробвам. Радвам се, че съм успял да впечатля журито.“, сподели големият победител, който е отличен и като най-добър в категория „Пейзажи“.



Той спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия, чрез което ще има възможност да опознае и заснеме нови култури, традиции и уникални природни и исторически забележителности.

Носител на „Наградата на публиката“ е Марио Чомаклийски, който спечели сърцата на аудиторията с кадър от село Старосел, озаглавен „Царственост и съблазън“. „Записах се на шега. Радвам се, че публиката е оценила красивата история, която снимката разказва – на мъжкия паун, който разпервайки криле ухажва женския. Съветът ми към всички е да са смели и в следващото издание да изпратят кадъра, който харесват най-много.“, каза след получаването на отличието любителят фотограф. 

Победител в категория „Хора“ е Елисавета Чулкова с фотографията „Приготвяне на булка в Рибново“. Фотожурналистът Стоян Ненов поясни, че изборът е бил изключително труден, защото всяка от снимките е различна по свой собствен начин. Най-добър за него е кадърът, който не само отговаря на стандартите на National geographic, но и проговаря.

„Разгледах стотици фотографии и съм убеден, че едни от най-силните кадри бяха именно в категорията в която журирах - "От Високо". Ето защо ми беше много трудно да отлича само двама.“, разказа архитектът, пътешественик и фотограф Димитър Караниколов.

„Имаше страшно красиви пейзажи и минималистични композиции от птичи поглед, но за мен наред с това да е естетически издържан един кадър е също толкова важно и каква история разказва, както и колко интересна е тя.  В кадъра - подгласник "Мрачно утро" на Владислав Чанев има силно социално послание - кадър, който поставя въпроси и има документална стойност. 

Победителят в категорията - „Жега" на Диляна Димова, освен че е нестандартен и много силен визуално, намеква за глобалните промени, на които ставаме свидетели, а именно: само след 2 седмици се очаква населението на планетата Земя да достигне 8 милиарда.“

Най-впечатляваща за всички остана срещата с Хайме Рохо, който идва в България за първи път. Той е фотограф на National geographic със страст към дивата природа и опазването на околната среда. Надява се един ден снимките му да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии. Често си сътрудничи с екологични организации и правителствени агенции по цял свят.

Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните организации, попечител на фондация WILD и носител на редица престижни награди като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year. 

„Винаги е изключително вълнуващо да журираш фотоконкурси , още повече, когато са на National Geographic. Останах приятно изненадан от голяма част от кандидатите и смятам, че с колегите ми направихме много добра селекция. Подобен тип конкурси те правят по-добър фотограф. От една страна, те карат да критикуваш работата си и да прецизираш добре с кое изображение да се включиш. От друга, ти позволяват да разшириш мирогледа си и да свериш часовника си с това, което другите правят 

Аз на първо място поставям естетиката. Задължително е в кадъра да има послание и емоция. Препоръчвам на всички да се стараят да изненадат журито, посочи Хайме Рохо. За победител в категория „Животни“ той е избрал Антон Анестиев със снимката „Антилопи гну пред Килиманджаро“. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки