Картата на Македония и Одринския вилает в колекцията на Петрова нива


Картата на Македония и Одринския вилает в колекцията на Петрова нива
Снимки: Екопан
28 Септември 2022, Сряда


Тя е отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб в София през 1902 г.

Автор: Д-р Стефан Пейков, Член-учредител на Българска картографска асоциация (БКА)

Картата на Македония и Одринския вилает е отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник. За сега са известни две нейни версии: в мащаб 1: 500,000 и в мащаб 1: 210,000.

Първата версия се пази на отделни части в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София (архив Л. Божков). Тя е в сравнително добро състояние, но за пълноценното й възстановяване ГЕОПАН - Бургас, в сътрудничество с Главно управление на архивите при МС и НБКМ, предприе цялостна дигитална възстановка в М 1:500,000 (2002-2019).

Втората версия в М 1:210,000 е намерена от нас като част от библиотеката на Българската екзархия (под № 3326) и в частната колекция на художника Кл. Атанасов в Бургас. Тази версия на картата бе избрана от инж. Петър Кънев да бъде експонирана трайно „на открито“ на Петрова нива в Странджа – историческа територия на Одринския революционен окръг – един от двата големи центрове на Илинденско-Преображенското въстание.

От картата (М 1:210 000) са ни известни 48 листа, които обхващат детайлно цялото българско землище в духовните граници на Българската Екзархия (вж. приложена илюстративна отсечка на района на М.Търново).

„Картата на Македония и Одринския вилает“ през 2022 г. навършва своята 120-годишнина. Тя е експонирана след нейната възстановка. С нея се обогати изградената „странджанска експозиция“ на стари карти на Югоизточна Тракия. Експозицията бе създадена и се утвърди като културна забележителност с решаващия принос и подкрепа на Сдружение „Черноморска Странджа” в Ахтопол.

Поставянето на забележителния картографски паметник на Петрова нива  е дарение  от  инж. Петър Кънев, който е един от учредителите на Програмно-координационния център и член (от 1982 г.) на редакционно-издателския съвет на „Странджанско-Сакарски сборник“ основан от проф. Александър Фол.

Значението на откритата карта от библиотеката на Българската екзархия регистрирана (под № 3326) бе оценено с публикуването й в изданието „България и Македония – история и политика“ , първа част „Един народ“ на Македонския научен институт и издателския комплекс „Тангра“. Картата е представена и в двете версии на изданието – българска и английска.

Мащабният издателски проект е осъществен под научното ръководство на акад. Георги Марков.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки