Прогноза: Наблюденията през септември сочат, че мигрантският натиск и от Украйна предстои да се увеличи


Прогноза: Наблюденията през септември сочат, че мигрантският натиск и от Украйна предстои да се увеличи
Снимката е илюстративна
28 Септември 2022, Сряда


В Старозагорско те са настанени в почивната база на „Мини Марица Изток“ и в базата на Областното пътно управление в Павел баня 

Автор: Десант

Тази година се наблюдава двойно увеличение на задържаните в Старозагорска област бежанци, влизащи у нас през южната ни граница. През 2021 г. те са били 535, а тази година са задържани 1048 мигранти.

Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев по време на заседание на Областния съвет по сигурност.

Прогнозите на специалистите са, че натискът от юг към България тепърва ще се увеличава през есенно-зимните месеци. Старозагорската полиция има разработен план за действие при засилване на мигрантската вълна, стана ясно от думите на старши комисар Колев.

Той съобщи още, че към момента официално регистрираните украински граждани на територията на областта са 1107. От тях 845 са поискали статут за временна закрила.

Украинците са концентрирани предимно в градовете Стара Загора и Казанлък. В почивната база на „Мини Марица Изток“ към днешна дата има настанени 37 души, предимно майки с малки деца. В базата на Областното пътно управление в Павел баня има 29 украинци. Прогнозите са за увеличаване на мигрантския натиск и от Украйна, както сочат наблюденията през септември.

Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане“, каза, че до този момент на 335 украински семейства са отпуснати еднократни помощи. Дирекцията е одобрена по проект като бенефициент и до края на годината на лица с придобит статут за временна закрила ще бъдат предоставени по 100 лв. еднократна помощ.

От данните на РУО стана ясно, че 33 украински деца са записани и ходят в детски градини, а други 33 деца посещават различни училища. Няма технически проблем в градини и училища да бъдат записани още желаещи.

Областната организация на БЧК е обгрижила досега 1358 души, бежанци от Украйна. Някои от хората са получавали помощи във вид на санитарни материали, храни, лекарства и др. повече от един път. Помощите се осигуряват преди всичко от дарения на български граждани и фирми. 

Старозагорският областен управител Иван Чолаков заяви в края на заседанието, че обстановката в Старозагорска област по отношение на бежанците се следи денонощно и при рязко засилване на бежанската вълна към областта ще бъдат предприети съответните мерки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки