Телескоп със сензационни снимки как излежда планетата Нептун


Телескоп със сензационни снимки как излежда планетата Нептун
Свимка: NASA, ESA, CSA и STScI
27 Септември 2022, Вторник


Удивително ясно са заснети пръстените от газ и прах около далечната планета

Автор: Десант

С помощта на обсерваторията „Джеймс Уеб“ е получена серия от удивително ясни снимки на пръстените от газ и прах около Нептун, както и фотографии на някои от спътниците й. 

Много оттези пръстени не можеше да бъдат различени на изображенията, докато край далечната планета не прелетя „Вояджъл 2“. 

Засега особеностите на газовопраховите натрупвания около Нептун практически не са изучени. За запълването на тези пропуски учените са оборудвали космическия телескоп „Джеймс Уеб“ със свръхчувкствителна инфрачервена камера NIRCam. Тя е помогнала да се различат не само нептуновите пръстени, но и ярката метанова облачност, както и признаците за бури и урагани в полярните области на планетата. 

Покрай това, „Джеймс Уеб“ е запечатал половината от 14-те спътника, включително и най-големия  — Тритон. Съществува версия, че когато той е бли пртеглен от гравитацията на Нептун, е приб прихванат от много далечни краища на вселената.

Спарвка в Уикипедия разкрива, че космическият телескоп „Джеймс Уеб“ (на английски: James Webb Space Telescope или JWST) е космическа обсерватория, предназначена основно за провеждане на инфрачервена астрономия. Като най-мощният телескоп, изстрелван някога в космоса, неговата значително подобрена инфрачервена резолюция и чувствителност ще му позволят да вижда обекти, които са твърде стари, далечни или слаби за космическия телескоп Хъбъл. 

Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Уредът носи името на Джеймс Едуин Уеб – ръководител на НАСА в периода 1961 – 1968 г., под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

Наземният контрол е поверен на Space Telescope Science Institute (STScI), базиран в Балтимор, Мериленд. Негова задачата е операционното управление на телескопа и доставяне на данните за астрономическата общност.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки