Над 1500 сигнала за незаконна сеч и нерегламентирани дейности в горите са проверени от началото на август


Над 1500 сигнала за незаконна сеч и нерегламентирани дейности в горите са проверени от началото на август
Снимки: ИАГ
27 Септември 2022, Вторник


Само за септември са съставени повече от 660 акта за нарушения на горското законодателство 

Автор: Десант

Публични проверки за незаконна сеч се извършват на територията на цялата страната, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От началото на август до момента горските служители на регионалните дирекции по горите са получили и са реагирали на повече от 1500 сигнала на граждани за нерегламентирани дейности в горските територии, съхраняване на дървесина или горски пожари. Всички проверки са публични и се извършват в присъствието на жалбоподателя, при негово желание.

В периода на активно снабдяване на населението с дърва за огрев, гражданският контрол също е от  значение. Проверява се всеки сигнал, като всеки, който желае може да вземе участие при осъществяването на проверки по спазването на горското законодателство в страната.

Само за периода от началото на месец август 2022 г. до настоящия момент в офис „Център 112" на ИАГ са получени общо 1344 сигнали нерегламентирани дейности в горите и възникнали горски пожари, а в разработеното мобилно приложение на ИАГ „Защити гората“, получените сигнали са общо 107.От началото на септември са съставени повече от 660 акта за нарушения на горското законодателство на територията на цялата страна при съвместни проверки на регионалните дирекции по горите с органите на МВР, Национална агенция по приходите и други. Общият брой на проверките на регионалните дирекции по горите надхвърлят 24 600.

Задържани са: дървесина в размер на 659 пр. куб. м дърва за огрев, 19,7 пл. куб.м обла строителна дървесина и 31 моторни превозни средства. 

В началото на тази седмица екип на Регионална дирекция по горите – Берковица, съвместно с органите на МВР са задържали четири товарни автомобила с незаконна дървесина. Нарушението е установено по време на проверка на земеделски и горски имоти на територията на община Белоградчик.

Около 18 ч. в землището на с. Раяновци горските инспектори установили незаконна сеч в държавна горска територия без издадено позволително. В близост до имотите инспекторите откриват 4 товарни автомобила натоварени с общо 35 пр. куб. м дърва за огрев от видовете дъб и цер, без контролна горска марка и превозни билети.

Автомобилите са задържани като проверката продължава. По случая има образувано досъдебно производство.

Девет акта са съставени в района на гр. Самоков при съвместна акция на Регионална дирекция по горите - София и МВР. Проверката е извършена на 21 септември като обхваща обекти за складиране, за добив на дървесина, превозни средства, транспортиращи дървесина.

Горски инспектори на РДГ-Стара Загора съвместно с жандармерия и полиция са извършили проверки на 97 адреса на територията на дирекцията. За констатираните нарушения на Закона за горите са съставени 10 акта за установени административни нарушения, 6 от които за съхранение на дървесина без превозен билет и 4 за съхранение на дървесина, без контролна горска марка.

От Изпълнителната агенция по горите информират, че проверките продължават. И апелират гражданите при наличие на съмнения за нерегламентирани действия с дървесина и недървесни горски продукти да подават сигнали на телефон 112 с цел извършването на своевременни проверки от компетентни длъжностни лица в структурите на ИАГ.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки