Росен Христов: Не се очаква недостиг на газ и режим на тока


Росен Христов: Не се очаква недостиг на газ и режим на тока
Снимката е илюстративна
27 Септември 2022, Вторник


Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок - разясни енергийният министър пред БНТ

Автор: Десант

Не се очаква недостиг на газ, нито режим на тока. 

Това успокои в ефира на националната ни телевизия министърът на енергетиката Росен Христов.

„Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества“ - подчерта той и уточни, че има сериозен интерес към търговете.

„Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме. Не очакваме пренатоварване, няма рискове. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е допълнителен разход“, отбеляза  още енергийният министър.

Той оповести, че днес би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

„Или утре най-късно, от КЕВР са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване. Системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я коментирам, защото е конфиденциална, но е много конкурентна, по-ниска от сега“, категоричен бе Росен Христов.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от „Газпром“ няма конкретен отговор на българските искания.

„Има някаква вероятност „Газпром Експорт“ да поискат компенсации“, допълни той, но подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

„Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа“, добави Росен Христов.

По думите му в момента се разработва законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство, който да включва компенсации и за газ.

„Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена.

Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират да бъдат такива, които реално употребяват“, уточни шефът на енергийното ведомство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки