Три „първи“ дами тази година ще са в центъра на „Мистериите на Хухла“


Три „първи“ дами тази година ще са в центъра на „Мистериите на Хухла“
26 Септември 2022, Понеделник


По време на традиционните празници в ивайловградското село, жури от Мистериозната хухленска академия на науките ще присъди поредния приз „Почетен селянин“

Автор: Десант

Мими Николова, първата носителка на „Златният Орфей“, Богдана Петрова, първата носителка на наградата в „България търси талант“, и Петя Цонева, първата носителка на наградата за поезия на името на Ивайло Балабанов влизат във вихъра на „Мистериите на Хухла“ тази година.По време на традиционните празници в ивайловградското село, жури от Мистериозната хухленска академия на науките ще присъди поредния приз „Почетен селянин“. А той е бронзов цървул, изваян от скулптора Емил Пенчев, пробит от ходене, в който е поставено земното кълбо.

Не са малко лауреатите на този планетарен символ, припомня Иван Бунков, инициатор и главен двигател на културния празник. Това са поетите Петър Василев и Ивайло Балабанов, акордеонистът Нешко Нешев, цигуларят виртуоз от Турция Недим Налбантоглу, оперният певец Калуди Калудов, а в последните „Мистерии“ с цървула се обу и поетът Бойко Ламбовски.

Кой ще грабне тази година наградата не знае никой, не знаят дори и организаторите на феста, подкрепян от Община Ивайловград, защото новината идва в последния момент на мястото на събитието – връх Свети Илия, над прочутото село Хухла, от дето погледът се рее над три държави -  България, Гърция и Турция. И „Цървулът“ пристига съвсем мистериозно!Но затова пък всички трябва да знаят, че трите прими, заедно със световноизвестния квартет „Ева“, гастролирал къде ли не по света и у нас, с кавалджията Костадин Генчев и флейтистката Златина Георгиева ще направят така, че на този загадъчен връх земя и небе да се слеят от радост и щастие.

Организаторите призовават желаещите да се включат в „Мистериите на Хухла“, където музиката се превръща в слово, а словото в музика, както казват посветени в тайнството хухленци.

Събитията ще са на 7 и 8 октомври, а мястото е мистичният връх Илинденя край ивайловградското село. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки