Снимки от Морската градина във Варна на папагал, известен като Малкия Александър, станаха хит във фейсбук


Снимки от Морската градина във Варна на папагал, известен като Малкия Александър, станаха хит във фейсбук
Снимка: Фейсбук
26 Септември 2022, Понеделник


В социалната мрежа се разрази дискусия дали е избягал домашен любимец или видът трайно се е заселил у нас

Автор: Дина Харизанова

Снимки на Крамеров папагал, кацнал на дърво в Морската градина във Варна, станаха хит във фейсбук. Авторът на фотосите, заснети на 25 септември - Svetoslav Petrov Dimitrov, е на мнение, че е твърде вероятно това да е избягал домашен любимец, но и че „съществува някакъв шанс този инвазивен вид да се отбил за кратко гостуване, щом има трайни популации в Атина и западна Европа“.

Неговите снимки предизвикаха оживена дискусия във фейсбук групата „BirdsInBulgaria.org - Птиците в България“.

Галина Добрева твърди, че същите птици са забелязани във варненския квартал Аксаково, където тя също успяла да снима един екземпляр, но преди това видяла два в полет.

Това потвърждава и Петър Илиев, който информира, че във варненската морска градина живеят чифт папагали, които успешно се размножават. „Хралупата си намира до обсерваторията над паметника на Н. Коперник“ - посочва той.

Живеещият зад граница наш сънародник Александър Тодоров обяснява, че в Германия популацията им се развива на юг, идвайки от Холандия и сега вече екзотичните птици са стигнали до Хайделберг, скоро Страсбург. „А в Кьолн видях повече папагали отколкото гълъби вчера“ - пише той.

Според Javor Krastev „Малкия Александър (както е известен този вид папагали, б.р.) е наблюдаван периодично почти в цялата страна. Явно опитват почвата , но не се установяват“.

Справка в „Уикипедия“ разкрива, че „Крамеровият папагал (Psittacula krameri) е известен в България още като малък огърличен папагал, Огърличен папагал на Крамер, зелен Александър и малък  Александър. Естественото му разпространение е в Западна, Централна и Източна Африка, както и в Южна Азия. Изкуствено е интродуциран в Близкия изток, Северна и Южна Африка, Северна Америка, Югоизточна Азия и Западна, Южна и Югоизточна Европа. В България е наблюдаван по Черноморското крайбрежие, в околностите на Свищов, Свиленград, София и Ботевград.“

Птицата е разпространена там, където има достатъчно храна и благоприятни условия за гнездене – както в горски територии, така и в населени места: паркове, дворове и овощни градини. 

Не се отрича, че популацията му в Европа се разраства. Бидейки чуждоземен вид, Крамеровият папагал заема екологични ниши на местни пти.и. В България това са гнездата на скорци, кълвачи, сови и чавки.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки