Горски служители предотвратиха сеч в буферна зона, общинска горска територия, в землището на Копривщица


Горски служители предотвратиха сеч в буферна зона, общинска горска територия, в землището на Копривщица
Снимката е илюстративна
26 Септември 2022, Понеделник


Нарушението е констатирано по време на извършена документална и теренна проверка

Автор: Десант

Изпълнителна агенция по горите и Регионална агенция по горите – София предотвратиха сеч в буферна зона общински горски територии, в землището на Копривщица.

Нарушението е констатирано по време на извършена документална и теренна проверка на 15,16,17 септември в района на дейност на Общинско предприятие - Копривщица.

Буферната зона попада в две насаждения, общинска собственост, където горските служители констатират маркиране непосредствено около деретата и неспазване на забранената за добив на дървесина зона от 15 м. В две от деретата е налична разкроена на секции дървесина и вършина.

Незабавно са дадени предписания на директора на Общинско предприятие „Копривщица“ за усвояване на дървесината от коритата на деретата и премахването на вършината от тях, както и заличаване на марките на дърветата в забранената за сеч зона.


Снимка: ИАГ

Проверките в насажденията установяват извършване на самостоятелен дърводобив от ОП „Копривщица“, което не е регистрирано в публичния регистър на ИАГ като юридическо лице, което може да извършва добив и да се разпорежда с дървесина.

В хода на осъществения контрол в редица обекти, общинска собственост, отдадени за добив на дървесина на фирма ползвател, са установени голи площи без започнал възобновителен процес и интензивността около тези участъци е завишена спрямо отразената по технологичен план. Констатациите на проверяващите показват неприлагане на изискванията за маркиране и извеждане на възобновителни сечи, съгласно законовата нормативна уредба. 

През настоящата година дейността на ОП – Копривщица e обстойно проверявана от служители на Изпълнителна агенция по горите и РДГ-София. В резултат са констатирани нарушения на Закона за горите и подзаконовата нормативна уредба, заради които през 2022 г. са съставени актове за установени нарушения по Закона за горите на фирмата – ползвател и на управителя на дружеството, за които има влезли в сила наказателни постановления.

Съставени са четири акта за неупражнен контрол на регистрирания лесовъд на фирмата, които са с влезли в сила наказателни постановления.

Във връзка с констатирани нарушения, свързани с добива на дървесина, в подотдели, отдадени на фирмата ползвател са изпратени пет преписки до Районна прокуратура „Пирдоп”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки