Направиха първа копка за изграждането на войнишки мемориал в Ясеново


Направиха първа копка за изграждането на войнишки мемориал в Ясеново
Снимка: kazanlak.com
23 Септември 2022, Петък


57 са загиналите през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни герои от селото 

Автор: Десант

В Деня на независимостта в казанлъшкото село Ясеново символично бе направена първа копка за изграждането на войнишки мемориал. 
 
Церемонията започна под звуците на траурния марш „Покойници, Вий в други полк минахте!“, последвана от едноминутно мълчание в памет на 57-те герои от Ясеново, загинали през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. 

Проектът за стороителството на паметника е изработен и дарен от арх. Виолета Бакунина, арх. Иван Бакунин, инж. Валентин Узунов и Анатолий Даскалов, а скулптурната пластика - дарена от дизайнера Иван Гайдаров.

След направени геодезични GPS измервания от главния проектант Анатолий Даскалов, ръководителя на строителството Огнян Бозуков заедно с Христо Ангелов положиха основите, маркирани чрез сини колчета, от където се очаква да стартират съвсем скоро и самите строителните дейности по проекта.

За установяване на имената на загиналите герои от с. Ясеново са направени справки в Държавен военноисторически архив гр. Велико Търново, Държавен архив гр. Стара Загора, архивен списък, съхраняван в НЧ „Алеко Константинов 1919“ с. Ясеново, НПМ „Шипка-Бузлуджа“, като е изготвен списък с имената на 57 души, подофицери и войници от с. Ясеново, загинали в четирите войни.

При сраженията на Балканската война падат убити 8 герои загиват. Междусъюзническата война отнема живота на 2 ясеновци. 46 войници от селото стават жертва на Първата световна война и 1 загива във Втората световна война.

40 души от 57-ма герои са загинали в бой, 10-ма са ясеновците намерили смъртта от раните си, а 7 се водят безследно изчезнали. 4-те войни оставят 54 сираци и 23 вдовици в Ясеново.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки