На места в областите Бургас, Хасково и Ямбол обявиха бедствено положение заради лошите пътища край границата


На места в областите Бургас, Хасково и Ямбол обявиха бедствено положение заради лошите пътища край границата
23 Септември 2022, Петък


Целта е да им се направи бърз ремонт без обществена поръчка, за да се противодейства на мигрантския натиск

Автор: Десант

На няколко места в областите Бургас, Хасково и Ямбол от днес до 29 септември е обявено бедствено положение заради миграционния натиск.

Целта е да се направи бърз ремонт на горските пътища без обществена поръчка. Голяма част от тях са трудно проходими и разрушени.

Това каза служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев в Малко Търново, където заедно с колегата си, оглавяващ земеделското министерство Явор Гечевнаправи извършиха проверка на зоната около граничния контролно-пропускателен пункт.Рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата трябва да започнат до две седмици. 

Вътрешният министър поясни: „За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край“.Той допълни, че най-често мигрантите преминават границата със стълби, с които прескачат ограждението.

По думите му, има събрани доказателства за служители на МВР, които са замесени в трафика на мигранти.

Обходи в Странджа ще предприемат съвместни патрули на МВР и горското стопанство, като целта е да се повиши контролът по охраната на границата и недопускане на нелегални мигранти към вътрешността на страната. Покрай това ще се противодейства на бракониерството и незаконната сеч.

Според данни на МВР, за периода от началото на годината до 18 септември  през граничната бразда с Турция незаконно у нас са се опитали да влязат 103 998 души. Това е близо три и половина пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

За тази седмица броят на мигрантите, атакували границата, е 5864 души, а през миналата са били 5254 души.

Частично бедствено положение е обявено в граничните общини с Турция в трите области. За област Хасково това са общините Свиленград и Тополовград.

Целта е избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда, е посочено в съобщение на областната администрация на Хасково.

За пръв път в област Хасково се въвежда частично бедствено положение заради мигрантския натиск. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

В област Ямбол частично бедствено положение е обявено в общините Елхово и Болярово.

По думите на ямболския областен управител Георги Чалъков, пътищата в Болярово и Елхово са изградени още когато се е строило предградното съоръжение. „Лошото е, че тогава са били набързо направени. Това е спешна мярка за възстановяване на пътищата, колкото да изкарат зимния сезон. Възстановяването им ще доведе и до спиране на мигрантите в района на самата граница“, обясни той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки