Христиан Митев: НФСБ включва в предизборната си програма редица мерки в помощ на гражданите и бизнеса


Христиан Митев: НФСБ включва в предизборната си програма редица мерки в помощ на гражданите и бизнеса
23 Септември 2022, Петък


Патриотичната формация ще продължи политиката си за поетапно увеличаване на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст над линията на бедност

Автор: Интервю на Дина Харизанова

Икономическата ситуация в България става все по-тежка с всеки изминал ден. Наближава зимният сезон, с който се очаква кризата да се задълбочи още повече. В навечерието на поредните парламентарни избори разговаряме с водача на листата на НФСБ за 2 МИР-Бургас - адвокат Христиан Митев, за мерките, които партията е заложила в предизборната си програма във връзка с облекчаване на положението на българските граждани.

- В предизборната си програма за вота на 2 октомври Националният фронт за спасение на България акцентира върху спешните мерки, които трябва да се вземат в помощ на гражданите и бизнеса в условията на сложните времена, в които живеем?

- Според кандидатите за народни представители от 02 МИР Бургас една от мерките, които трябва да се приложат още с бюджет за следващата година е въвеждане на необлагаем минимум в размер на една минимална работна заплата за възнагражденията по трудови и граждански договори. Това ще доведе до облекчаване на получаващите минимална работна заплата и най-вече на ниско доходните групи в условията на икономическа криза.

Другият положителен ефект е оставането на по-голям разполагаем доход в домакинствата. И накрая, но не на последно място въвеждането на необлагаем минимум представлява намаляване на данъчната тежест и решителна стъпка за справяне на проблема с т. нар. работещи бедни.

- Вие настоявахте и за намаляването на ДДС на различни стоки и услуги, свързани с туризма. Ще продължите ли да търсите прилагането на подобна мярка и в други сфери на икономиката? 

- Да. Една от предлаганите от нас антикризисни мерки е намаляване на ДДС за сметките за ток за домакинствата и за бизнеса на 5%. Тъй като цената за битовите потребители се определя от КЕВР, предвиденото намаление с 15 процента ще бъде реално и ще  има директен положителен ефект върху бюджетите на домакинствата. Убедени сме, че това ще помогне и за запазването на работни места и оцеляването през есенно-зимния сезон.

В тази връзка са и предложенията на кандидатите от листата на НФСБ в Бургас за осигуряване на ваучери за заплащане на сметките за ток за енергийно бедни домакинства и въвеждане на забрана за спиране на тока и парното през отоплителния период, както и продължаване на енергийни компенсации към българските фирми.

От НФСБ предлагаме и друга социална мярка, каквато е въвеждането на нулева ставка на ДДС за лекарствата заплащани от Националната здравноосигурителна каса. Както при намаляване на ДДС на цената на електроенергията, така и тук като резултат ще имаме повече разполагаеми средства в бюджетите на българските домакинства.

- Сега който вземе властта, се тупа в гърдите, че е увеличил пенсиите. Истината е, че по настояване на НФСБ за първи път от много години още през юли 2017 г. бе повишен размерът на минималната пенсия. Този процес продължи и през 2020 г., когато в Коалиционния съвет партията издейства от 1 януари 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи на 300 лв. Така Националният фронт изпълни ангажимента си пред избирателите, поет на  парламентарните избори през март 2017 г. Ще продължи ли НФСБ да следва тази политика?

- Кандидатите от партията са за осъвременяване на размерите на всички пенсии и премахване на т. нар. таван. Това е продължение на провежданата от НФСБ политика на поетапно увеличаване на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да бъде в размер над линията на бедност.

Според кандидатите за народни представители в листата на НФСБ от бургаския изборен район е редно, както да се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, така и да бъдат преизчислени и всички останали пенсии.

За да се случи всичко това, гласувайте с номер 8 в интегралната бюлетина на парламентарните избори на 2 октомври!

Платена публикация

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки