Бургас ще е домакин на международен форум за дигитализация на културното наследство


Бургас ще е домакин на международен форум за дигитализация на културното наследство
Снимка: РИМ-Бургас
21 Септември 2022, Сряда


Вижте подробности за програмата на DiPP2022

Автор: Десант

По време на Европейските дни на наследството, от 23 до 25 септември 2022 г., в Бургас ще се проведе Дванадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2022 под патронажа на ЮНЕСКО. Организатор на форума традиционно е Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките с подкрепата на Община Бургас.

Престижното научно събитие цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документирането, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване.

Конференцията ще бъде открито официално на 23 септември 2022 г. от 13:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. В рамките на три дни ще бъдат представяни научни изследвания и доклади на над 50 автора от цял свят, които се публикуват и в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание, достъпно онлайн.

Съорганизатори на форума за дигитализация на културното и научно наследство са Регионален академичен център на БАН-Бургас, Регионален исторически музей – Бургас, Бургаски свободен университет и бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Съпътстващи събития:

Семинар и 13-ти национален информационен ден „Open Access to Scientific Publications, Data and Data Science, Bulgarian Open Science Cloud“, организиран да представи резултати от H2020 project NI4OS – Europe, Grant number GA № 857645, финансиран от Европейската комисия.

Семинар „Approaches, Models and Tools for Digitization of Specific Ethnographic Objects“, организиран от Бургаски свободен университет да представи постигнати научни резултати от проект „Europe Ritual Cuisine – Digital Presentation and Preservation“ (EURICA), финансиран от Европейския съюз по Erasmus+ Programme KA2 Strategic Partnerships.

Информационен ден „Research Infrastructure Services in the Humanities and Social Sciences”, организиран от Институт по математика и информатика – БАН да представи постигнати научни резултати по проект „Национална интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ)“.

Повече информация за конференцията може да се види на страницата на DiPP2022 .


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки