Египетски лешояд, прекосил три континента и прелетял над 20 държави, бе открит прострелян в района на Джебел


Египетски лешояд, прекосил три континента и прелетял над 20 държави, бе открит прострелян в района на Джебел
Снимки: БДЗП
21 Септември 2022, Сряда


Бояна е първата птица от защитения вид, излюпена в eвропейски зоопарк и сформирала двойка в дивата природа на България

Автор: Десант

Бояна – първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на Джебел.

Преди броени дни Българското дружество за защита на птиците  (БДЗП) получи тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на организацията със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда.

Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

От БДЗП припомнят, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо, загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя.

През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година.
Тук, в Източни Родопи, тя откри своя партньор и зае гнездова територия близо до Джебел. Това е първият случай в България и едва втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, сформира двойка в дивата природа.

Установяването на този случай на посегателство над природното богатство на страната ни бе възможно благодарение на използването на модерните проследяващи устройства. През последните години използването на GPS предаватели, с които са маркирани редки и застрашени видове птици, спомогна за установяването на редица инциденти и опасни практики в нашата страна, сред които нелегалното използване на отрови и бракониерство.

Много други посегателства обаче остават нерегистрирани.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки