РИК – Бургас: Залепените по крайпътните дървета в Руенско предизборни плакати на ДПС трябва да се премахнат


РИК – Бургас: Залепените по крайпътните дървета в Руенско предизборни плакати на ДПС трябва да се премахнат
21 Септември 2022, Сряда


Поставените там агитационни материали са в нарушение на Изборния кодекс, категорични са от бургаската Районна избирателна комисия след проверка на сигнал на НФСБ за нарушението

Автор: Яна Славянска

На 19 септември активисти на НФСБ внесоха в РИК-Бургас сигнал за облепени с предизборни плакати на „Движение за права и свободи“ дървета край пътища в общините Айтос и Руен в нарушение на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс.

Агитационните материали на политическата партия можеха да се видят почти на всяко второ дърво от двете страни на шосето между руенските села Вресово и Люляково; на междуселищен път 2085 (Руен – Просеник), който минава през с. Руен, ва влизане в град Айтос откъм Бургас, както и по дърветата на централната айтоска улица „Славянска“.

В същия ден екип на телевизия СКАТ се срещна по този повод с кметовете на Айтос и Руен.

Във връзка със сигнала РИК – Бургас извърши проверка, в хода на която е установено, че в действителност на шосето между руенските села Вресово и Люляково има поставени поставени хартиени плакати, съдържащи името на политическа партия „ДПС“ – регистрирана за изборите за народни представители, име на кандидат от регистрираната листа и призив за гласуване за партията.

На останалите места, посочени в сигнала на НФСБ, поставените плакати вече са били премахнати – очевидно заради репортажа на телевизия СКАТ.

От РИК – Бургас са категорични, че „разположените плакати представляват агитационни материали по смисъла на чл.183, ал.1 и ал.2 от ИК. Като такива, същите следва да са разположени в съответствие с разпоредбата на чл.183, ал.3 от ИК.

Със Заповед №РД-08-522/ 01.09.2022 г. на кмета на община Руен са определени местата за поставяне на агитационни материали. От същата е видно, че агитационните материали не са разположени в съответствие с определените за това места“.

Във връзка с нарушението бургаската Районна избирателна комисия разпореди на кмета на община Руен да премахне посочените въпросните агитационни материали. В решението на РИК – Бургас по казуса има и указание към кметовете на община Руен и община Айтос стриктно да спазват разпоредбите на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали, както и съответните заповеди.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки