Ще ремонтират и реставрират фасадата на легендарната Лафчиева къща в Дряново, известна като Къщата без пироните


Ще ремонтират и реставрират фасадата на легендарната Лафчиева къща в Дряново, известна като Къщата без пироните
20 Септември 2022, Вторник


Уникалната сграда е обявена за архитектурно-строителен паметник с национално значение от периода на Възраждането

Автор: Диана Славчева

Историческият музей в Дряново обяви обществена поръчка за текущ ремонт и фасадна реставрация на Лафчиевата къща, добила известност като Къщата без пироните или още Дървената къща.

Тя e построена около 1840 г. от дряновски строители под ръководството на майстор Колю  Гайдаржията за търговците хаджи Станю Лафчи (или Лафчиев), който тъкмо се бил върнал от Божи гроб, и Перев. Това всъщност са две къщи с еднакво разпределение, но долепени една до друга и обединени под общ покрив, като фасадата е също обединена в едно. 

Уникалната постройка е обявена за архитектурно-строителен паметник (недвижима културна ценност, според съвременната терминология) с национално значение от периода на Възраждането. 



„Сградата е един от малкото запазени образци на многоетажна дървена архитектура, на умението на местните строители да строят здраво, практично и красиво. В нея е съхранена местната строителна традиция, според която приземието, с разположените в него дюкяни, е оформено с дебели каменни зидове“ - уточняват от дряновския музей.

Двата жилищни етажа са с дървена конструкция, като сглобката е осъществена, без да е използван нито един метален пирон или скоба за допълнително укрепване.

Фасадата към улицата е обшита с дърво. Прозорците на приземието са с дървени кепенци, а над тях са еркерните наддавания на етажите, подпрени на двойно профилирани конзоли.

Подходът към дюкяните е откъм улицата, а към жилището – откъм двора, до който се стига през прохода, оформен от каменните приземия на двете съседни къщи. 

Впечатляващ е и интериорът на жилищата – с бели стени и дървени тавани, на места с резбени мотиви.

В някогашния дюкян, заемал приземието на старинната сграда, сега е подредено ретро фотоателие.



Лафчиевата къща е подарена на Община Дряново през 1945 г. от последния си собственик Никола Лафчиев. В нея е уреден музей, чиято експозиция носи името „Битова къща”. Имотът на Переви, т.е. второто жилище от двойната къща е отчуждено в 1974 г. от ГНС-Дряново. Общината е реставрирала  цялата сграда, за да върне първоначалния и облик, променен през годините от собствениците.

През 1984 г. в лявата част на Лафчиевата къща е открита етнографска експозиция „Градски бит от края на ХІХ-ти и началото на ХХ-ти век”, а през 2008 г. тя е разширена и вече заема и частта, разположена в Перевата къща.

От 1974 г. обаче ремонт на дървената фасада и покрива не е правен. Към момента хоризонталните и вертикални дървени греди са напукани; изметнати и амортизирани са дървени капандури в приземието; компрометирани са еркерните наддавания на етажите; дървените сантрачи на места са изгнили; дървената дограма е деформирана и амортизирана, фасадите са замърсени, а по каменните зидове се наблюдава нарушена фугировка и плесен. Покривът тече и дъждовните води проникват в къщата. 



Съобразно нуждата от ремонт на покрива, дървените фасади и каменните зидове, е изготвен проект, който е съгласуван в НИНКН и Министерството на културата.

Предстои да се извърши хидрофобизация и префугиране на каменната зидария. Компрометираните дървени елементи ще се почистят и изшлайфат ръчно, като ще се извърши и инсектицидна обработка чрез обмазване с подходящ препарат, последвана от нанасяне на декоративно защитно покритие. Каменните тикли и дървените елементи на покрива ще бъдат подменени и пренаредени. Ще се прогони и намаже със защитно покритие и дограмата.

„Всички тези ремонтно възстановителни дейности ще придадат на сградата един нов облик, който ще хармонизира с първоначалния и замисъл и изглед“ - категорични са от музея в Дряново.

Прогнозната стойност на строително ремонтните и реставрационни работи, които ще се извършат по Лафчиевата къща и са включени в обществената поръчка, е 172 871,30 лв. без ДДС. 


В категории: Новини , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Davina Claire
21.09.2022 09:09:25
0
0
Имате ли нужда от бърз заем от 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем при нас в Novelty Finance по имейл чрез: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ WhatsApp Чрез: +447915601531.

NOVELTY FINANCE предоставя финансови решения. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен кредит, бизнес кредит и много други). Ние също така предлагаме гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

✓ Лесно одобрение
✓ Гъвкав срок на погасяване 6 - 360 месеца
✓ Много удобно - Можете да кандидатствате за заем на удобно за вас място и време.
✓ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
✓ Субсидиран лихвен процент (3% годишно)
✓ Няма да бъдете бързани да върнете заема, ще ви бъде дадено време да започнете изплащането на заема.
✓ Без скрити такси
✓ Ще бъдете напътствани през целия процес

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит при нас е бързо и лесно!
Изпратете ни вашето искане за заем чрез;
Имейл: {{ noveltyfinances@gmail.com }}
Обадете се или ни пишете на WhatsApp чрез: +447915601531.
Прилагат се правила и условия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки