Богомил Симеонов прави дебют направо в централна роля


Богомил Симеонов прави дебют направо в централна роля
20 Септември 2022, Вторник


Любопитна е кривата на артистичната му кариера в Мелпомена и в радиотеатъра

Автор: Борислав Гърдев

Той е от любимите ми актьори. Реализирал се пълноценно в една вече отминала епоха, в която също е имало амбиции, копнежи, интриги и мечти. Богомил Симеонов е име известно на моето поколение, но се боя, че за по-младите не говори почти нищо.

Роден е на 27 септември 1922 в Радомир и по сведения на близки и съседи е син на касапин, но не наследява бащината си професия. Решава да се отдаде на артистичното поприще, създавайки и нова театрална трупа към читалището.

В излъчването му има нещо дълбоко първично и хищнически злодейско, но зад страховитата си външност крие уязвима и чувствителна душа, копнееща за любов и разбирателство.

Това най-добре го е усетила неговата съгражданка и знаменита актриса Емилия Радева, с когото той снима в началото на кариерата си възлова роля в „Животът си тече тихо“ (1957), а след това работят заедно, без да имат общи сцени и в „А бяхме млади…(1961)“, и „Бащи и синове“ (1990), посветила му прочувственото мемоарно есе „Ездачът, покорил екрана“ в книгата си „Ние, артистите“(2017).

Богомил е едновременно готов да помогне на нуждаещия се или попаднал в беда – приютява за две нощи приятел, завърнал се нелегално у нас, за което си има неприятности относно своята политическа благонадеждност пред народната власт.

И не става пилот, но същевременно е безпардонен и нагъл в интимния си живот – отнема съпругата на професора си във ВИТИЗ Желчо Мандаджиев, гарантирал за него – Пенка, която му ражда син Ивайло, за да поеме бумеранга на съдбата на стари години, когато се влюбва безумно в засуканата девойка от Сливен Теодора, с която ще изживее последните си нелеки години в Шумен.

Симеонов завършва висшето си образование през 1954 г. Работи последователно в Перник, Шумен и в Младежкия театър в София.

Любопитна е кривата на артистичната му кариера в Мелпомена – започва като Бойчо Огнянов в „Под игото“ на Вазов през 1955 г. и приключва като Иванчо Хаджипенчович в „Тайната вечеря на дякона Левски“ в 1988 – наистина той обхваща диапазона от герой до предател, при това играейки десетилетия с любов, преданост и вдъхновение.

Като чорбаджи Иванчо Пенчович е вече тежко болен – ще почине от рак на костите – но се превъплъщава както винаги – силно и всеотдайно. Колегата му Иво Горчев си спомня: „Имаше страшен дух и присъствие, беше много силен човек. Никога публиката в салона не разбра какви усилия понякога му струваше да е на сцената.“

Симеонов работи активно и в радиотеатъра – това е логично с оглед на специфичния му и отчетлив тембър. В ефир озвучава ролите на Христо Ботев, Александър Стамболийски, Иван Вазов, Васил Коларов…

Богомил Симеонов е щастливец на съдбата. Необикновените му физически данни – висок, строен, с неотразимо мъжествено излъчване, пронизително изразителни очи, които мигновено могат да го превърнат от добър човек в злодей, отривистият му и ясен говор, обликът му – едновременно разкриващ същността и квинтесенцията на българина и притежаващ екзотични нюанси, го превръщат в търсен, необходим и важен и за родната кинематография и за коопродукциите, които България прави със свои партньори през 60-80-те години на миналия век.

Богомил Симеонов дебютира в киното с главна роля – при класика Захари Жандов в неговата дръзка екранизация по Елин Пелин „Земя“ през 1956 г. Проследил съм развитието на много негови колеги през следващите шест десетилетия – няма друг случай за дебют на голям актьор направо в централна роля – при това при Богомил те са четири последователни до 1960 г!

Няма такъв късмет нито Апостол Карамитев през 50-те, нито Стефан Данаилов и Руси Чанев през 60-те , нито Иван Иванов през 70-те, нито Христо Шопов през 80-те, нито Мариус Куркински през 90-те години на миналия век, дори нашумелите днешни звезди след милениума  Асен Блатечки или Александър Сано по традиция започват с епизодични изяви в забравени вече продукции.

Богомил Симеонов тръгва напористо и категорично с главни роли и мигновено става любимец на публиката, а и на постановчиците. Играе естествено, ярко, правдиво, убедително .

Затова е така харесван и като Еньо в „Земя“ (1956), и като деградиралия партизански командир и важен  депутат Жельо Павлов в „Животът си тече тихо“ (1957) на Бинка Желязкова, и като моряка Александър в мелодрамата на Яким Якимов „Законът на морето“ (1958), и като комунистическия функционер Стефан в „Отвъд хоризонта“ (1960) на Жандов.

Споходилата го ранна слава си има своите хубави, но и лоши страни. У нас тя е свързана с появилата се завист, а и с очакваната репресия на властта, която не може да приеме толкова ранната поява на крамолния филм на Христо Ганев и Бинка Желязкова – иначе направен честно и безкомпромисно, в който обаче безхитростно и открито се поставят на дебат актуалните проблеми, измъчващи привилегированата, но честна част от интелигенцията ни и софийския интелектуален каймак, не желаещи да се примирят с оеснафяването на комунистическите функционери, с безкритичното приемане от тяхна страна на всички съблазни, свързани с властта и кариерата,  за сметка на отчуждението и прощаването с много мечти и копнежи от революционната им младост.

Съвсем не случайно „Животът си тече тихо“ престоява на лавицата 31 години, излиза тихомълком през есента на 1988 г. , малко преди промяната, но за ролята си на Жельо болният вече Богомил Симеонов все пак получава Специалната награда на СБФД през 1989 г.

Покойният майстор на източногерманските сериали  Руди Курц - споменавам само „Зеленото чудовище“ (1962), много популярен навремето и у нас, го кани за първото му участие в тв сериен филм – като полковника в „Другарят Хайнс Баймлер“ (1969).

Курц оценява качествата на нашия актьор и го кани за приключенската си сага „Тайната на Андите“ (1972), в която той е обаятелен и смел партизански командир, борещ се за петролното богатство на родината си в измислена латиноамериканска държава, зад чийто воал прозира Чили (в пика на управлението на Салвадор Алиенде – в сериала в навечерието на неговото легално идване на власт). И отново опира до способностите му  бързо и категорично да експонира запомнящ се епизодичен образ в епопеята „Безпощадният фронт“ (1984), в чиято пета серия откриваме Симеонов в одеждите на ген. Бергонцони.

Вили Цанков е човекът, вкарал Богомил Симеонов в телевизията ни. След него е Лиляна Пенчева  със „Среща в хижата“ (1969) по Джек Лондон, Николай Люцканов с „Тънка нишка“ (1967), Александър Попов с „Каин и магьосникът“ (1977) по Камен Зидаров и Ангел Вълчанов със „Сто години самота“ (1977) по Маркес  от популярната някога рубрика „Страници“.

Първо работи  в тв спектакли „Майстори“ (1965) и „ 12 разгневени мъже“ (1965), а след това Цанков го кани за ролята на Чочоолу в десетсерийната си сага за Левски „Демонът на империята“ (1971).

Снима се в девети епизод „Митхад  паша срещу барон Хирш“ и се представя отлично като двуличния мръсник, който на финала на релсите на жп линията влиза в ръкопашен бой със самия Левски, тренирайки вероятно за бъдещото си изпитание в „Хищникът“ (1971)!

Богомил Симеонов ще направи с Цанков  още „Игрек 17“ (1972), генералът от ДС , „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), унгарският крал Андрей, „Четвъртото измерение“ (1977), много популярен фантастичен сериал, в който -  в епизода „Вторият сигнал“ -  се подвизава като проф.Стефанов, създателят на изкуствената коса и „Рали“ (1978)– втората ни епопея , посветена на 100 годишнината от Освободителната война от 1877 – 1878 г., но не толкова известна като „Юлия Вревска“ (1978) на  Никола  Корабов, където отново инкасира епизодично присъствие като  Фейсал бей.

Но Неделчо Чернев има най-голяма заслуга за популярността на Богомил Симеонов. Той го взема за ролята на страховития и зъл Ибрахим Ахмедов – Хищникът от „На всеки километър“(1971), някогашният властелин на шест помашки села, който в  50-те години на миналия век води еднолична свирепа въоръжена  борба с  вече установените комунистически порядки.

От останалите му съвместни изяви с Чернев – „На живот и смърт“ (1974), „Капитан Петко войвода“ (1981), „Бащи и синове“ (1990), отделям двусерийната екранизация по Ст. Ц. Даскалов „Дъщерите на началника“ (1973).

Специфичната физиономия на Богомил Симеонов неизбежно влиза във фокуса и на чуждестранните постановчици, снимали у нас. Той се появява като бандита Гросо с Гай Медисън и Фернандо Рей в „Заветът на инката“ (1965) на Георг Маришка от ФРГ, редом е до Менди Браун като лейтенанта в първия българо-американски филм „Свирачът“ (1966)  по приказката на Вилхелм Хауф „Шареният свирач“, в унгарската сага на Золтан Варкони „Звездите на Егер“ (1968) е водачът на циганите,в епопеята „Михаил Строгов“ (1970) по романа на Жул Верн и под режисурата на италианеца  Ерипрандо Висконти е сержантът, конвоиращ руските анархисти.

Задължително е посочването на трите му изяви в полското кино, тъй като те са значими и важни особено за неговото развитие – епизодичното присъствие като зловещия бедуин, разпарящ с хвърлен нож меха с вода в „Стас и Нели“ (1973) на Владислав Шлесицки, новелата  по Проспер Мериме „Матео Фалконе“ (1971) на Ян Будкиевич – заради едноименната главна роля.

За да е картината пълна посочвам, че Симеонов има две участия и в руски или както се казваше на времето – съветски филми. Всъщност това са съвместни продукции като „Споделена любов“ (1980) на Сергей Микаелян по сценарий на Рустам Ибрахимбеков. Дали е трябвало да играе в епопеята на Юрий Озеров „Войници на свободата“ (1977) днес е безсмислено да гадаем. Ясно е, че това е било партийно поръчение, предложение, на което не може да откаже.

Богомил Симеонов доживя демократичните промени вече много болен. Ако за нещо трябва да се съжалява, то е , че той си отиде от този свят ненавършил 70 години, а това за артиста е времето на творческа зрялост. С неговия опит, знания, контакти и авторитет, имаше какво да даде още на българското кино.

Той почина точно когато се възродиха снимките на чуждестранните филми у нас.  Ако беше в кондиция вероятно го очакваше креативен ренесанс, участия в италиански и американски продукции.

Богомил Симеонов си отиде от този свят на 15 август 1991 г., в разгара на лятото, един месец след приемането на новата ни демократична конституция. Пресели се в по-добрия свят. А тук мястото му остана празно.

Защото той е поредното доказателство, че наистина може и да няма незаменими хора, вкл.ючително и в изкуството, но актьори като него, с неговото присъствие и излъчване, с неговата аура и талант, просто вече не се раждат.

Остава ни да гледаме старите му филми, да се радваме на култовите му изяви и да се гордеем, че в България е имало такъв актьор с универсални качества, харесван и обичан, който при други обстоятелства и в друга време би направил много по плодотворна и значима кариера.

Което, разбира се, е вече съвсем различна история…


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки