До Антарктида вече ще пътува български кораб


До Антарктида вече ще пътува български кораб
Снимка: Архив banker.bg
19 Септември 2022, Понеделник


Кръстница на плавателния съд стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова

Автор: Десант

През декември за Антарктида ще потегли българска експедиция, като за първи път тя ще се придвижи до Ледения континент с научно-изследователски кораб, плаващ под български флаг. 

Научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ вече е ремонтиран, а през следващата седмица започват изпитанията, включващи 10-часово плаване в Черно море, съобщи днес председателят на управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който откри новата учебна година във Военноморското училище във Варна.

Предстои плавателния съд ще бъде пребазиран в Пункта за базиране на ВМС, като след изпитанията  ще премине цикъл на бойна подготовка, съгласно курсовете на военноморските ни сили, за да бъде сертифициран за участие в експедицията.

В страната ни преди месец е бил главният логистик по морските съдове в Антарктида на Испания, който е проучил всяко помещение на кораба и е казал, че ни завижда за този плавателен съд, похвали се проф. Пимпирев.

Плавателният съд влезе в състава на Морско училище – Варна през юли м.г. За името му бе обявен конкурс, като от всички над 250 предложения комисия избра името на светите братя. Дотогава той носеше бордови номер 421. Негова кръстница в Деня на светите седмочисленици стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт (БАИ).

Основните задачи, които той ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

В предстоящата експедиция, в която се очаква да вземат участие около 30 човека, ще се наблегне върху изследванията на рудоносната перспективност на българската база. Пимпирев припомни, че за първи път беше открито злато в скалите около нашата база. Освен това ще се изследват екологията и биологията в района.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Елена Николова
04.12.2022 10:16:42
0
0
На добър час !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки