В Международния ден на лешояда деца ще изработват в русенския музей маски с изображението на тази птица


В Международния ден на лешояда деца ще изработват в русенския музей маски с изображението на тази птица
Снимки: РИМ-Русе
19 Септември 2022, Понеделник


Вижте как още ще може да се забавляват малчуганите

Автор: Десант

Лешоядите са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. За последните 30 години обаче популацията на египетския лешояд на Балканите е намаляла с повече от 80%. 

Основните заплахи за тези птици са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията им, безпокоенето им и бракониерство.

На 23 септември от 17 ч. в Лапидариумa на Регионален исторически музей – Русе ще се проведе Международен ден на лешояда.

Събитието се организира в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“ и проект „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ по Програма „Култура“ на Община Русе, направление „Творчески проекти в областта на изкуствата и културата“.



Децата ще може да се забавляват в ателиетата, където ще имат възможност да изработят маска с образа на египетски лешояд и негов макет, както и да се снимат с емблематичната птица. Малчуганите ще могат да се включат в интерактивни предизвикателства – „Лешоядобол“, „Одисеята на египетския лешояд“, пъзели, игри за храната на лешоядите.

Ще бъде представено и помагало „Миграцията – великото пътешествие на прелетните птици. Дневни грабливи птици – лешояди и същински хищници“.

БЗДП работи по опазването на египетския лешояд още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на емблематичния вид: от Балканите, през Близкия изток, до Африка.

От РИМ-Русе предупреждават, че при лошо време на 23 септември Денят на лешояда ще се проведе в сградата на Исторически музей на пл. Батенберг 3.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки