Един пазарен ден отпреди 100 години ще оживее в Златоград


Един пазарен ден отпреди 100 години ще оживее в Златоград
16 Септември 2022, Петък


До края на месеца там ще се проведат традиционните „Делюви празници“

Автор: Десант

От 16 септември до края на месеца в Зратоград ще се проведат традиционните „Делюви празници“.

В рамките на програмата, на 24 септември посетителите могат да се потопят във възрожденската  атмосфера на „Един пазарен ден отпреди 100 години“ – със златоградска магия от багри и звуци, традиции и занаяти, носии и фолклор.

Възстановката ще се състои на Старата златоградска чаршия в Етнографския комплекс в най-южния български град, където ще се разнесат провикванията на продавачите и пазаренето на купувачите. Всеки ще хвали стоката си, а направилите добър алъш-вериш ще седнат да се почерпят в кръчмата, та даже и песен може да подкарат...

По калдъръма в гиздави премени ще се разхождат млади булки, градски кокони, чорбаджии, а строгият поручик с верните си войници ще следи за спазването на реда.

За децата ще има топли гевреци, захарни петлета и прясна боза. Чиракът от кафенето ще разнася пълни подноси с ароматно кафе, приготвено на пясък...

В този ден налбантинът ще има много работа, защото ще придойдат мулета и магарета от околните села. И колелото на ножаря и грънчаря няма да спре да се върти. Чаршията ще оживее както ие било в добрите стари времена. 

И като на празник ще бъде много пъстро. Посетителите ще веселят гайдарският състав „Дельо хайдутин“, фолклорната формация „Родопско настроение“, изпълненията на самодейни танцови и певчески групи и ще се извие кръшно българско хоро.

Празничната програма ще продължи и вечерта в ресторант „Александър“ със специалното участие на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и прекрасната и обичана певица Райна.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки