Ще ремонтират къщата, в която Левски основава Биримирския таен революционен комитет


Ще ремонтират къщата, в която Левски основава Биримирския таен революционен комитет
15 Септември 2022, Четвъртък


Тя се намира в столичния квартал Бенковски

Автор: Десант

Столичният район „Сердика“ обяви обществена поръчка за извършването на конструктивно-възстановителни, пренареждане и подмяна на счупени керемиди, тип „турски“, възстовяване на дървена дограма, на монолитна ограда, ремонтни дейности по ВиК, електро- и на дворното пространство, изграждане на дренажна система, полагане на настилка около сградата за отвеждане на дъждовна вода и др. в къщата музей „Васил Левски“ в софийсския квартал Бенковски.

Сградата е  със статут на недвижима културна ценност, с категория „Местно значение“. 

Къщата е построена в началото на XVIII век. През 1871 г. тя принадлежи на Веле Митров и се намира в село Биримирци, което по-късно, заедно със съседното Обрадовци са обединени в кв. Бенковски на София.

През тази година в селото пристига Васил Левски и нощува в дома на Веле Митров. Там, заедно със своя приятел отец Генадии Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир, събира родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци и основава Биримирски таен революционен комитет.



Днес в къщата е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХ в.

Тя е едноетажна, с характерно за българския селски бит от XVIII„и и началото на XIX век разпределение. Застроената й площ е 73 кв.м.

Формата й в план е правоъгълна. Разпределението се състои от две преходни помещения – „соби“, с еднаква площ. През входната врата се влиза в дневното помещение, откъдето има връзка към зоната за спане. Покривът е четирискатен, с дървена носеща конструкция.

Максималният финансов ресурс, който администрацията на Район „Средец“ може да отдели за обществената поръчка, е в размер до 176 457,19 лева без ДДС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки