Предприемат реставрация на Семизова къща в Русе


Предприемат реставрация на Семизова къща в Русе
13 Септември 2022, Вторник


Сградата е строена през 1892 г. Тя е архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”

Автор: Дина Харизанова

Община Русе обяви обществена поръчка за строително-монтажни работи за консервация, реставрация и адаптация на сграда на улица „Иван Вазов“ № 15 (Семизова къща) в дунавския град. Прогнозната стойност на всички дейности е 1 301 867,78 лв. без ДДС.

Сградата е строена през 1892 г. Тя е архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Структурно се състои от четири части. Те се различават както по обемно-пространствени характеристики, така и във фасадно оформление.



Основният корпус на Семизовата къща е с най-голяма площ и височина. Той е ориентиран към двора, от където към него се влиза през остъклено преддверие. Около хола са наредени основните жилищни стаи, с междинни връзки. След сериозно преустройство, извършено през 1982 г. и довело до някои промени в разпределението, сега основните помещения са:  хол, салон, трапезария, кабинет и 4 спални. 

Екстериорът е богат, издържан в духа на „неокласицизма”, с прецизно изработени пластични детайли.



Западната фасада, където е официалният вход, е относително симетрична, входът е акцентиран от правоъгълна кула с островърх покрив. Външното стълбище е каменно, с балюстриран парапет. Над входа има голяма остъклена маркиза, стъпила отпред на орнаментирана чугунена колона с тройка фенери. Цокълът е каменен, но неколкократно боядисван.

Прозорците са тип „едикула”, фланкирани с коринтски пиластри и увенчани с антаблеман. Подпрозоречният парапет е с балюстрада. Главният корниз е профилиран, обогатен с редки дантикули и фриз с растителни орнаменти в безкрайна композиция. Мансардният покрив има профилиран корниз и се осветява през кръгли люнети, пластично украсени.

Над него, с малък отстъп е развит ажурен метален декоративен парапет. Кулата е отворена с двойка аркирани прозорци. Покривът е с обшивка като при мансардните скатове и завършва с добре оформен и украсен с цветя шпил.



Фасадата към ул. „Иван Вазов” е също симетрична. Големият салон има самостоятелен вход и излиза напред във вид на ризалит. Входната врата е също тип „едикула”, подчертана с триъгълен фронтон с герб и растителни орнаменти. Върху герба са изписани инициалите на собственика – „СС”. В същата ос фризът е обогатен с женски маскарон. Прозорецът на мансардния етаж е също увенчан с фронтон, но сегментен и украсен с герб и инициалите „СС”.

Останалите фасади на основния корпус на сградата са третирани по аналогичен начин, с изключение на северната (към вътрешния двор), където прозорците са с опростено рамкиране – без декорация и балюстри, а фризът под главния корниз само е рамкиран, без растителните орнаменти.



Корпус № 2 на сградата е строен заедно с основния корпус, конструктивно и функционално е свързан с него. Достъпът до общото подпокривно пространство е възможен единствено от стълбището, разположено в обем №2 и всичко сочи, че това не е било променяно. Разпределението включва спално помещение с баня и тоалетна от изток, административно помещение, и вертикална комуникация: оригиналното дървено стълбище към тавана и в контура му - допълнително изградена, стоманена вита стълба към сутерена.



Корпуси №№ 3 и 4 на сградата са строени след 1900 г. Те са нанесени на регулационния план от 1959 г. 

Корпус № 4 завършва застрояването от северозапад. Той е единственият от пристройките с пластично третирана фасада - с рустицирани фасадни повърхнини и квадрово подчертаване на ъглите. Съдържа жилищно помещение и голяма баня с тоалетна.

Партерния етаж на сградата е единственият, който е обитаем.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки