Русенският музей организира презентационен тур до „Затрупаната“ скална църква край село Иваново


Русенският музей организира презентационен тур до „Затрупаната“ скална църква край село Иваново
Снимка: РИМ-Русе
13 Септември 2022, Вторник


Това е мястото, където през XIII в. възниква скалният манастир „Св. Архангел Михаил“

Автор: Десант

Русенският музей организира презентационен тур до „Затрупаната“ скална църква - част от археологическия резерват край село Иваново. Това е мястото, където през XIII в. възниква скалният манастир „Св. Архангел Михаил“.

Поредицата от турове, които се провеждат до „Затрупаната“ скална църква, се провеждат във връзка с навършването на 700 години от надписа на Иво Граматик. 

Групата ще има възможност да се запознае с основните части от Ивановския скален манастир „Св. арх. Михаил“, които се намират от дясната страна на Русенски Лом, гледано по течението на реката. Те са разположени в местността Писмата, където е поставено началото на пещерната обител от св. Йоаким.

Екскурзоводската беседа  ще акцентира върху триредовия надпис на Иво Граматик в храма при Господев дол. Той е с летописен характер, дава ценна информация и е най-дългият запазен надпис в скалите на Ломовете.

Презентационният тур ще се състои на 16 септември (петък). Водач ще е уредникът в Регионален исторически музей - Русе Евгени Георгиев. Часът на тръгване е 10 ч.

Групата ще бъде до 15 човека, а включването в нея става чрез предварително записване на телефон 082/ 825 003.

Сборният пункт е паркингът, който се намира до обект Ивановски скални църкви. Участниците в маршрута трябва да са снабдени с удобни обувки, дълги панталони и вода за пиене. Цената за участие в обиколката е 10 лв. и се заплаща на място.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки