За 175-годишнината от рождението на Ботев даряват на Калофер негов бюст, правен преди близо 60 години


За 175-годишнината от рождението на Ботев даряват на Калофер негов бюст, правен преди близо 60 години
Снимка: Дмитрий Соколов
09 Септември 2022, Петък


Това е част от завещанието на именития петербурски скулптор Григорий Ястребенецкий, починал тази пролет

Автор: Капитан I ранг о.р., проф. д.пс.н., инж. Илия Пеев

На 6 януари следващата година ще отбележим 175 години от рождението на Христо Ботев. Планира се събитието да бъде отбелязано с едно необичайно дарение. Именитият петербурски скулптор Григорий Ястребенецкий е пожелал в завещанието си изработеният от него през далечната 1964 г. бюст на поета революционер да бъде монтирав родния му град.



За целта на 1 септември в Калофер се проведе работна среща с кмета Румен Стоянов, на която бяха обсъдени конкретни практически действия за доставката на дарението от Санкт Петербург, мястото за поставяне на Ботевия бюст, логистиката по доставянето и други организационни, протоколни и церемониални въпроси.

Заслужава да се споменат поне двама души от близкото обкръжение на академик Григорий Ястребенецкий, които на практика ще участват в процедурата по транспортирането на бюста на Христо Ботев от Русия до България  – това са скулпторът Владимир Иванович Бродарский, при когото се намира в момента бюстът на големия наш национален герой, и внукът на академик Григорий Ястребенецкий – московчанинът Даниил Александрович Ястребенецкий. 



Самият скулптор е автор на над 50 паметници, издигнати в Русия, Германия, Казахстан и Узбекистан. Той умира на 18 март тази година, но приживе неведъж е споделял намерението си да дари бюста на Ботев на България. 

Военният преводач Юрий Лебедев споделя в публикацията „Завещанието на скулптора“ в бр. 110 от 21 юни 2022 г. във в-к „Санкт-Петербургские ведомости“, че през миналата година е разговарял с Ястребенецкий, който заявил: „Знаете ли, имам един интересен и много скъп за мен скулпторен портрет на Христо Ботев, който направих още през 60-те години (на ХХ век, б.р.). Искам да подаря тази работа на българите“.

Скулптурата очевидно е била много скъпа за него, тъй като снимка, на която той е заснет редом с нея, е поставена на задната корица на неговата книга „Интервю на автора със самия себе си“ („Интервью автора с самим собой”), издадена през 2005 т. 



По принцип „българската тема“ е била близка на маестрото - през 60-те години на миналия век той създава паметник на Димитър Благоев, който е издигнат в Санкт Петербург на улица, която носи името на Дядото. Много е вероятно да се е планирало там да бъде поставен и бюстът на Ботев, но нещо да е осуетило тези планове. 

Сега в България трябва да пристигне не само оригиналът, но и отления по него бронзов бюст на поета революционер.

Предстои калоферският кмет ​Румен Стоянов (който между другото изигра ролята на Перо Македонеца във филма „Ботев” на режисьора Максим Генчев, б. а.) да установи делови контакти с дипломатически и културни институции, чрез които да се достави Ботевият бюста от Санкт Петербург в Калофер. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки