Какво ще може да се види в „летящата чиния“ на Бузлуджа


Какво ще може да се види в „летящата чиния“ на Бузлуджа
Илюстрации: Фондация „Проект Бузлуджа"
09 Септември 2022, Петък


До началото на ноември би трябвало да бъдат почистени всички основни пространства в храм-паметника; да се стабилизира куполната мозайка да се изградят посетителски пътеки

Автор: Десант

До началото на ноември би трябвало да бъдат почистени всички основни пространства в храм-паметника на Бузлуджа; да се довършат дейностите по стабилизирането на куполната мозайка, както и  да бъдат изградени посетителски пътеки. Вече стана известно, че скоро сградата ще отвори врати за разглеждане от туристите.

Към този момент е завършен етапът по обезопасяване на покрива. Екип от алпинисти е почистил всички отломки от дъски, вата и ламарини по него. 

Влизайки във фоайето, посетителите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните и предстоящи дейности по опазването й, както и бъдещия й потенциал чрез видеопрожекции.

От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът ще се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки.



В основната зала ще може да се види стабилизираната мозайка на купола й. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, ще може да се видят част от тях.

По-любопитните туристи ще имат възможност да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. А на финала, в кулоара при прозорците всеки ще може да се наслади на изключителната панорама към околните планински върхове.



„Възкръсването“ на полуразрушената „летяща чиния“ се извършва в рамките на проекта  „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа", финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа" и Община Казанлък.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки