Лавина от измишльотини след статия в съветски вестник


Лавина от измишльотини след статия в съветски вестник
08 Септември 2022, Четвъртък


Това се случи преди 79 години

Автор: Борис Цветанов

19 декември 1943 г. Вестник „Правда“, Москва, уведомява, че завърналият се след Техеранската среща във Вашингтон Рузвелт съобщил на пресконференция, че се бил установил в съветското посолство, за да избегне разходките из града.

Информация за размисъл

Един български писател – Панчо Михайлов, се хвалеше, че може само от казана му дума да напише цял разказ. Един съветски писател – Виктор Егоров, го задмина. 
   
Той измисли цял роман по изречението: „Заговорът против „Еврика“. В него по нареждане на Хитлер супердиверсантът Отто Скорцени подготвя операция „Далечен скок“ за ликвидирането на Сталин, Рузвелт и Чърчил по време на конференцията в Техеран (28 ноември – 1 декември 1943 г.). И то се знае – съветското разузнаване не спи, та следва хепи енд.


  
Работата е там, че никога не е имало и сянка от идея за такава операция. Това пише сам Скорцени в спомените си и го и споделя в разговор с писателя Юлиан Семьонов.

Да, ама след Виктор Егоров в свои „мемоари“ партизанският командир Дмитрий Медведев написа как разузнавачът от неговия екип край Ровно разкрил заговора и предупредил Сталин.
  
Английският писател Франсис Матюс пък приписа на Ян Флеминг (бащата на Джеймс Бонд), че той разкрил заговора и предупредил Москва. Веднага един тарикат в съветското кино спретна сценарий и режисира филма „Техеран 43“ – съветско-френско-швейцарска копродукция с Ален Делон и още куп екранни знаменитости.

.

Още много има (десетки статии), но и това е достатъчнно, за да видим колко далечен скок може да направи човешката глупост.

Естествено не можеше да мине и без българска връзка: някой си Георги Цветанов (нямам нищо общо с него) написа цяла книга за това как живеещите в едно пернишко село съветски разузнавачи Спас и Таня Спасови разкрили заговора и предупредили Москва. И се намериха неоплагиати, които тутакси демонстрираха познавачество в шпионските игри...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки