С игра „Сливи за смет“, изложби, демонстрации и фолклорна програма в „Етъра“ ще посрещнат Празника на пестила


С игра „Сливи за смет“, изложби, демонстрации и фолклорна програма в „Етъра“ ще посрещнат Празника на пестила
Снимки: РЕГО „Етър“
02 Септември 2022, Петък


Вижте как се приготвя традиционното за региона лакомство

Автор: Десант

От 3 до 4 септември в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово ще се проведе традиционният Празник на пестила. Тазгодишното му издание е част от Европейските дни на наследството – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Програмата включва: приготвяне на пестил по традиционна рецепта; Алея на вкусовете с базар и дегустации; демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия; образователна игра с награди „Сливи с късмет“ и различни тематични изложби.

В рамките на събитието на 3 септември ще се проведе и Национално младежко надиграване с конкурсен характер „Етърски ритми“. Конкурсът създава условия за изява на деца и младежи в областта на танцовото изкуство и осигурява възможност за откриване на млади таланти. 



Фолклорната програма за празника ще е с участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ – Габрово, Клуб за български народни танци „Тракийци“ – Стара Загора, Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“ – София, Танцова работилница за хора „Бяла българка“ – Габрово.



А ето и разясненията на специалистите от „Етър“-а за това

как се приготвя пестил

Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени тави, с вместимост от 200 до 300 кг, наречени пестилджийски.

Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила.



Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява в сухи проветриви места. Около Коледа вече е готов за консумация.

Стари габровци си спомнят, че варели по 20 тона сливи, от които изкарвали 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът имал трайност до 10 години.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки