Доброволци събраха край Мальовица над сто чувала с отпадъци


Доброволци събраха край Мальовица над сто чувала с отпадъци
Снимка: НП „Рила“
01 Септември 2022, Четвъртък


На Шуменското плато пък напълниха шест торби с боклук от стартова прощадка за парапланеризъм

Автор: Десант

110 чувала с отпадък бяха събрани за четири дни в Рила по време на традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята” със съдействието на парковата дирекция.

В акцията се включиха над 70 човека от цялата страна,  както и доброволци от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Сред тях имаше много деца и младежи, като най-малките участници бяха на 2 години.

Почистването се проведе основно в района на хижа Мальовица, а няколко групи се качиха и до едни от най-посещаваните заслони - Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до едноименния връх.

От дирекцията на националния парк уточняват, че въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, са намерени много отпадъци - както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук, предимно пластмаса. Най-често по храсти, скали и поляни са намирани пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки.

Основното послание на тази доброволческа кампания към туристите, които посещават планината, както и към хижарите - е да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък, а да са отговорни планинари и да носят със себе си посуда за многократна употреба.

В последния августовски дев акция по събирането на отпадъци проведоха и  служители на ДПП „Шуменско плато“. Те напълника шест чувала с боклук от стартова прощадка за парапланеризъм.

Направено беше почистване на югоизточния старт, който е един от предпочитаните от любителите на този вид спорт. Районът беше силно замърсен с пластмасови отпадъци.                                            



От парковата дирекция информират, че на този старт предстои да бъдат ремонтирани указателните табели и съоръжения. На територията на Шуменско плато са обособени четири места, от които могат да излитат парапланери и делтапланери. Това са стартовете източен, югоизточен, южен и северен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки