Българският трибагреник ще се вее на 55-метров пилон над Ямбол в памет на едно 14-годишно момиче


Българският трибагреник ще се вее на 55-метров пилон над Ямбол в памет на едно 14-годишно момиче
Проект: Община Ямбол
26 Август 2022, Петък


Стилияна Параскевова първа ушива и извезва знаме в бяло, зелено и червено

Автор: Яна Славянска

Община Ямбол обяви обществена поръчка за доставка на 55-метров метален пилон, на който ще бъде издигнато на хълма Боровец българското знаме.

Пилонът ще се състои от 6 части, напречното му сечение ще е полигонално (16-стенно), а надлъжното - пресечен конус. Той ще бъде изпълнен със заварена метална конструкция. А спускането и повдигането на знамето до върха ще се извършва със система за повдигане и спускане.

Прогнозната му цена е 81 666,67 лв. без ДДС. Много е верояттно той да бъде  най-високият към момента, монтиран в страната.​ Пространството около него предстои да бъде облагородено и там ще бъде монтирана паркова мебел.

В дарителската кампания за поставянето на пилона, на който ще се вее родният трикольор, се включиха множество ямболски жители и фирми. Тя беше инициирана на 6 март по повод 149 години от рождението на Стилияна Параскевова, жената с ямболски корени, която 14-годишна ушива и извезва Браилското знаме, превърнало се в първообраз на националния ни трибагреник.

Идеята за изработването на флаг с бял, зелен и червен цвят, който да предвожда българското опълчение в боевете по време на Руско-турската война, е на нейния баща - ямболския родолюбец Иван Параскевов, който я напътства: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б”. Горе бялото, горе България!”.

Знамето е предадено на 8 май 1877 г. в Плоещ на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на освободителната война.

Иначе за първи път българският национален трибагреник е узаконен от Учредителното събрание във Велико Търново на 26 март 1879 г.

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното дружество „Майка”, основано от Йорданка Филаретова. Особено дейна е по време на Първата световна война, когато трябва да се обхождат различни райони на София и да се издирват бедни семейства, самотни войнишки съпруги и деца сираци, за да им се окаже помощ с храна, пари или дрехи, събирани преди това от дружеството. За тази се дейност тя получава медал.

Хълмът Боровец, където ще се вее националният ни флаг в израз на национална гордост и почит към личността и делото на Иван и Стилияна Параскевови, е любимо място за отдих на ямболии. Той е разположен в североизточната част на града на Диана и се слави със своят чист въздух. Но по-известен е с мащабния си панорамен поглед над Ямбол и телевизионната кула.

Любопитен факт е, че нейната височина е 52 метра, така че пилонът със знамето ще е с три метра по-висок от нея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки