Саможертвата на една млада жена край Драва


Саможертвата на една млада жена край Драва
25 Август 2022, Четвъртък


Героизма й ще припомнят добричките реконструктори по време на Националния събор на дружество „Традиция”, който ще се проведе във Велики Преслав

Автор: Десант

Военноисторическият клуб „46-и пехотен Добрички полк” ще участва в Националния събор на дружество „Традиция”, който за четвърти пореден път ще се проведе във Велики Преслав от 26 до 28 февруари.

В продължение на три дни жители и гости на старопрестолния град ще могат да наблюдават възстановки на славни епизоди от българската история от Средновековието до Втората световна война. Добричките реконструктори ще вземат участие в четири исторически периода – Възраждане, Руско-турска освободителна война, Първа и Втора световна война.

На РК „46-и пехотен Добрички полк” за пореден път е възложена организацията на  възстановката на Втората световна война.  Добричкият военноисторически клуб има изключително богат опит от класни международни възстановки и въведе темата за Втората световна война в българската реконструкция.

Тази година ще бъде пресъздаден забравеният днес подвиг на една млада жена – 21-годишната Янка Кирилова Иванова, която участва във войната като доброволец.  На 7 срещу 8 март, в епичните боеве край Драва, по свое собствено желание Янка заедно с любимия си  и още 10 храбреци остава да прикрива отстъпление на ротата си, която е обкръжена от силите на Вермахта и загива, но спасява живота на над 170 български войници.

Във възстановката, озаглавена „Край Драва – памет за саможертвата” ще участват най-добре подготвените в България по темата Втора световна война реконструктори. Ще бъде включена и автентична мототехника от периода – американски джип „Уилис” и два мотоциклета „БМВ”. 

Историческият реализъм ще бъде гарантиран от мощна пиротехника и изстрели от картечници, картечни пистолети и пушки от Втората световна война.

Възстановката „Край Драва – памет за саможертвата” се очертава кулминацията на четвъртия Националния събор на „Традиция”. Тя ще започне в 18 часа на 27 август в Боровата гора край Велики Преслав.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки