Фолклорна група „Дъбравка“ от с. Извор записа с помощта на фонд „Култура“ диск с автентични странджански песни


Фолклорна група „Дъбравка“ от с. Извор записа с помощта на фонд „Култура“ диск с автентични странджански песни
Снимки: Авторът
25 Август 2022, Четвъртък


Той ще бъде представен с концерт в Бургас на 9 септември

Автор: Диана Славчева

Народно читалище „Пробуда“ в бургаското село Извор спечели проект към Национален фонд „Култура“ за популяризиране на автентични странджански народни песни. Той бе реализиран от фолклорна група „Дъбравка“ с художествен ръководител Донка Грудева – дългогодишен солист в бургаския фолклорен ансамбъл „Странджа“.



Издаден е компактдиск с десет автентични странджански песни, сред които и една авторска песен по текст на Гинча Чолакова и музика на Донка Грудева, която разказва историята на село Извор.

Фолклорната група „Дъбравка“ също може да се похвали със своя богата история. Тя е носител на множество награди от изявите си в страната и в чужбина.



В рамките на проекта са ушити и нови летни народни носии за гласовитите певици.

Предстои представянето на десетте песни, включени в диска, записан с подкрепата на фонд „Култура“, с фолклорен концерт с вход свободен, който ще се състои от 1 часа на 9 септември на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина на Бургас.



В него участие ще вземат и фолклорните групи към пенсионерските клубове в селата Маринка и Твърдица, народната певица Величка Теохарова и танцова школа от Крайморие. За музикалния съпровод ще се погрижат акордеонистът Радостин Лалов и гайдарят Димитър Зайчев.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки