В Двора на кирилицата откриват паметник на монголски писател


В Двора на кирилицата откриват паметник на монголски писател
Снимка: Двор на кирилицата
24 Август 2022, Сряда


Монголия е една от страните в света, където пишат с кирилските букви

Автор: Десант

На 25 август от 12:00 часа в Алея на писателите, в културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата край старопрестолен Преслав, за ще бъде открит бюстът на основоположника на съвременната  монголска литература  Дашдоржийн Нацагдорж. 

Паметникът е изработен в Монголия от световноизвестния скулптор Санчирболд Ганхуягийн и е дар от посолството на Република Монголия в България.

На събитието ще присъстват посланикът  на Монголия в България Нейно превъзходителство Л. Саянаа,  културният посланик на Монголия по света Х. Дамдисурен,  авторът на бюста  С. Ганхуягийн, известен обществен деятел М. Уянга, почетният консул на Монголия в Русе Камен Милков, председателят на Асоциация на българите по света Младен Станев, областният управител на Шумен проф. Христо Христов, кметът на Община Нови пазар Георги Георгиев, кметът на Община Каспичан  Милена Недева, председателят на Общински съвет в Каспичан Ралица Тодорова.

Програма на събитието включва полагане на пръст земя от родното място на писателя, поднасяне на венци и цветя и музикални изпълнения. 

Припомняме, че Монголия е единствената неславянска държава, която не се е намирала в границите на бившия Съветски съюз, където се използва кирилицата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки